Promocija izvoda iz matičnih knjiga sa neograničenim rokom važenja

U velikoj sali Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1) održana je 17. juna 2013. godine promocija novih matičnih knjiga i izvoda iz matičnih knjiga rođenih i uvjerenja o državljanstvu sa neograničenim rokom važenja, koji će se od 17. juna 2013. godine izdavati u Federaciji BiH.
Promocija izvoda iz matičnih knjiga sa neograničenim rokom važenja

Domaćini ovog skupa su bili načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Predrag Kurteš, a prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i dr. Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH i drugi predstavnici svih nivoa domaće vlasti, kao i predstavnici međunarodne zajednice - dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH i Dietrun Gunther, pravna savjetnica u Odjelu UNHCR u BiH za međunarodnu zaštitu. Moderator ovog skupa je bio savjetnik načelnika Općine Centar Tarik Hadžiomerović.

Predrag Kurteš je u svom obraćanju izjavio da je 11 mjeseci prije roka za implementaciju Zakona o matičnim knjigama, počelo u 78 općina u Federaciji BiH i gradu Mostaru izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu bez roka važenja. -Krajem prošle godine okončana je procedura javne nabavke za ovu godinu 2.880 novih matičnih knjiga i 2.040.000 obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja, koji zadovoljavaju najviše evropske standarde i višestruko su tehnički zaštićeni od mogućnosti falsifikovanja i drugih vrsta zloupotreba- rekao je Kurteš i dodao da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja aktivnosti na uspostavljanju matičnog registra, elektronske baze podataka iz svih matičnih knjiga koje se vode u Federaciji, čijim uspostavljanjem će se građanima Federacije BiH omogućiti da svoje izvode mogu podići u bilo kojem općinskom matičnom uredu, bez obzira na mjesto boravka te da uspostava matičnog registra treba biti završena do maja 2014. godine.

Načelnik Dževad Bećirević je izrazio zadovoljstvo što je Općina Centar, kao jedna od najboljih općina u BiH i regionu i koja od 2004. godine radi po međunarodnom standardu kvaliteta ISO 9001, izabrana za domaćina promocije jer se tu izdaje daleko najveći broj izvoda iz matičnih knjiga u odnosu na sve druge općine u BiH. Bećirević je naglasio da je izdavanje novih izvoda iz matičnih knjiga sa neograničenim rokom važenja jedan od najznačajnijih poslova urađenih proteklih godina i da će to dovesti do poboljšanja usluga građanima, uštede vremena i novca i smanjenja administracije.

Predstavnici međunarodne zajednice dr. Renzo Daviddi i Dietrun Gunther su izrazili zadovoljstvo što prisustvuju promociji i naglasili da je uspostavljanjem novih matičnih knjiga i izvoda bez roka trajanja učinjen veoma važan korak u sigurnosti i zaštiti podataka i dokumenata neophodnih za liberalizaciju viznog režima.

Po završetku promocije gosti su posjetili šalter salu Matičnog ureda Općine Centar gdje je načelnik Dževad Bećirević uručio Vanesi Poturović novi rodni list za njenu jednogodišnju kćerku Lajlu. Inače, građani danas mogu u Općini Centar besplatno dobiti izvode iz matičnih knjiga.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti