Dvije godine uspješnog rada Centra za zdravo starenje “Novo Sarajevo“

Centar za zdravo starenje ''Novo Sarajevo'' (Azize Šaćirbegović 96) svečano je obilježio u petak, 14. juna 2013. godine drugu godišnjicu svog postojanja i rada.
Dvije godine uspješnog rada Centra za zdravo starenje “Novo Sarajevo“

Manifestaciji su prisustvovali i članovi Centra za zdravo starenje, partneri projekta i brojni gosti, među kojima su bili predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić i drugi aktivisti koji rade na projektu osnivanja Centra za zdravo starenje u središnjoj sarajevskoj općini.

U raznovrsnom programu koji je tim povodom priređen, gdje su se izvedbama predstavili članovi muzičke sekcije Centra, prikazan je kratki dokumentarni film o Centru za zdravo starenje ''Novo Sarajevo'', kao i prezentacija njegovog rada i aktivnosti u protekloj godini. Centar je otvoren 17. juna 2011. godine u okviru projekta ''Promocija mreža za zdravo starenje'' kojeg realiziraju Udruženje „Partnerstvo za javno zdravlje“ i Yanos Public Health Fondacija iz Nizozemske, a u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo, Zavodom za javno zdravstvo FBiH, Općom bolnicom ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'', projektom ''Sarajevo Zdravi Grad'' i De Zellingen centrom. Centar za zdravo starenje ima za cilj promociju zdravlja, poboljšanja kvaliteta života i socijalne uključenosti u zajednicu osoba treće životne dobi. Oni su u Centru uključeni u muzičke i likovne sekcije, stiču osnovna znanja za rad na računaru, uče strane jezike. Osim toga, osobe treće dobi rade uz vodstvo stručnjaka fizikalne vježbe, što im pomaže da budu mentalno i fizički zdraviji i da se prvenstveno osjećaju korisnim za zajednicu.

Varja Nikolić, koja je kao stručni konsultant na volonterskoj osnovi u nevladinoj organizaciji ''Partnerstvo za javno zdravlje'', učestvovala u otvaranju Centra za zdravo starenje u Novom Sarajevu, na čelu je tima koji radi na osnivanju takvog centra u općini Centar. -S ciljem uštede vremena i finansijskih sredstava prilikom osnivanja Centra za zdravo starenje u općini Centar, koristit ćemo sva iskustva iz Novog Sarajeva. Planiramo da svečano otvaranje takvog centra upriličimo naredne godine u povodu 2. maja - Dana Općine Centar– rekla je Varja Nikolić.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti