Uređenje parkova i manjih javnih površina u općini Centar

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća ''Park'' Safet Baltić su 12. juna 2013. godine u gradskom parku ''Jezero'' potpisali ugovore o realizaciji grantova, u ukupnoj vrijednosti skoro 310.000 KM, koje je Općina Centar iz svog budžeta dodijelila tom komunalnom preduzeću za uređenje parkova i drugih javnih površina na području središnje sarajevske općine.
Uređenje parkova i manjih javnih površina u općini Centar

Načelnik Bećirević je tom prigodom izjavio: -Mi smo potpisali dva ugovora - jedan za održavanje i uređenje ovog parka ''Jezero'', koji je sa svojih skoro osam hektara jedan od najvećih parkova u Sarajevu i svakim danom ima sve više posjetilaca, a drugi ugovor  se odnosi na uređenje manjih zelenih površina u skoro svim mjesnim zajednicama na području naše općine.

Direktor ''Parka'' Safet Baltić je naglasio da su prezadovoljni saradnjom sa Općinom Centar. -Kada bi i ostale gradske općine imale razumijevanja i pridavale pažnju uređivanju grada kao što to radi načelnik Bećirević, naš grad bi bio mnogo ljepši i ugodniji za življenje, pa se nadam da će se u tom smislu stvari promijeniti nabolje- rekao je Baltić.

Kad je riječ o nastavku uređenja parka ''Jezero'', koji se prostirena padini ispod gradskog porodilišta ''Zehra Muidović'' prema Alipašinoj ulici, planirano je da se sredstvima budžetskog granta Općine Centar u iznosu 83.232,79 KM izgradi staza za invalide (dužine 70 i širine 1,20 m) sa prilaznom rampom, izvrši sanacija odvodnog kanala uz glavnu stazu te popravak i farbanje klupa i drugog parkovskog mobilijara. Od hortikulturnih radova, osim redovnog održavanja zelenila, bit će izvršena rekonstrukcija dijela zelene površine i nastavljena sadnja drveća, ukrasnog grmlja, žive ograde i sezonskog cvijeća. Inače, zahvaljujući višegodišnjim finansijskim ulaganjima Općine Centar, na nekada zapuštenom zemljištu izgrađen je i uređen veliki gradski park  ''Jezero'' gdje su izgrađene pješačka, trim i biciklistička staza te dječija igrališta opremljena najmodernijim rekvizitima za rekreaciju, zabavu i igru... U parku je zasađena trava i stotine sadnica hrasta, kestena, bukve, graba, javora i drugog drveća i raznovrsnog grmlja, kako bi se stvorio što ugodniji prirodni ambijent u kojem će Sarajlije provoditi svoje slobodno vrijeme.

Sredstvima budžetskog granta za uređenje manjih javnih površina u ovoj godini u iznosu 226.279,67 KM predviđeni su radovi na 44 lokacije u 11 mjesnih zajednica Centra. Na pojedinim lokacijama će biti urađena sanacija sportskih ploha i dječijih igrališta sa opravkom ili zamjenom oštećenog mobilijara, kao i rekonstrukcija i hortikulturno uređenje zapuštenih zelenih površina i sadnja visokog i niskog rastinja. Planirana je i izgradnja dječijeg igrališta na zelenoj površini u Ulici Patriotske lige kod broja 40.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti