Završena ''Manifestacija mira i sjećanja Meletta 2013.''

''Manifestacije mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2013.'', koja je trajala od 5. juna 2013. godine, završena je 7. juna svečanim prijemom u Ambasadi Austrije u Sarajevu kojem su prisustvovali članovi Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, delegacije iz Austrije, Italije, Češke, Slovenije i Hrvatske te domaći zvaničnici i gosti među kojima je bio i Jovan Divjak.
Završena ''Manifestacija mira i sjećanja Meletta 2013.''

Tom prigodom je ambasador Austrije u BiH dr. Donatus Köck izrazio zadovoljstvo što ima priliku i čast biti domaćin gostima iz više prijateljskih zemalja. Naglasio je da je most koji povezuje Austriju i Bosnu i Hercegovinu jak, te da se ovom manifestacijom odnosi između dvije prijateljske zemlje ali i ostalih učesnica dodatno jačaju. Istakao je i da će Sarajevo slijedeće godine, kada se bude obilježavalo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i atentata na princa Ferdinanda, cijelom svijetu poslati poruke mira i tolerancije.

''Manifestacijom mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2013.'' obilježava se godišnjica bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kojom je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Bitka se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta.

U okviru manifestacije u Sarajevu, koju je 5. juna otvorio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar i predsjednik Organizacionog odbora Nedžad Ajnadžić, održani su za sve učesnike prijemi u velikoj sali Općine Centar i u Gradskoj upravi kod gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, a upriličen je i obilazak spomen obilježja ''Vječna vatra'' i spomenika mira na groblju Vlakovo gdje su članovi delegacije položili cvijeće i odali počast stradalim tokom dva protekla rata.

Za organizaciju manifestacije ''Meletta 2013.'' Općina Centar je donirala 15.000 KM.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti