Odata počast stradalima tokom dva protekla rata

Drugog dana ''Manifestacije mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2013.'' koja se održava u Sarajevu, članovi Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije, Češke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su položili cvijeće kod spomen-obilježja ''Vječna vatra'' i spomenika mira na groblju Vlakovo gdje su odali dužnu počast poginulima tokom protekla dva rata.
Odata počast stradalima tokom dva protekla rata

Polaganju cvijeća ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'' prisutvovali su i Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar koji je i predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije, te ambasadori Austrije i Italije u BiH dr. Donatus Köck i Raimondo de Cardona. Polaganju cvijeća je prethodilo svečano postrojavanje članova Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, koji su bili obučeni u uniforme moderne austrijske vojske ali i one kakve su nosili pripadnici Druge bosanskohercegovačke regimente austro-ugarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta. Nakon polaganja cvijeća prisutnima se obratio austrijski ambasador dr. Donatus Köck.

Članovi delegacije su položili cvijeće i ispred Spomenika mira na sarajevskom groblju Vlakovo, koji je podignut u spomen svim žrtvama poginulim u BiH u proteklim ratovima, kao i poginulim pripadnicima mirovnih misija u BiH. Nakon toga delegacija je posjetila sarajevski ratni tunel spasa ''D-B'' i Vrelo Bosne.

Manifestacijom mira i sjećanja, koja se ove godine održava u Sarajevu od 5. do 8. juna 2013. godine, obilježava se godišnjica bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kojom je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Bitka se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u austro-ugarskoj vojsci.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti