Učesnici ''Manifestacije mira i sjećanja Melleta 2013.'' na prijemu kod gradonačelnika Komšića

Za članove Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva iz Austrije, Italije, Češke, Slovenije, Hrvatske i BiH, koji učestvuju u ovogodišnjoj manifestaciji ''Manifestacije mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2013.'', gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić upriličio 6. juna 2013. godine prijem u prostorijama Gradske uprave.
Učesnici ''Manifestacije mira i sjećanja Melleta 2013.'' na prijemu kod gradonačelnika Komšića

Prijemu su prisustvovali i Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije te dr. Donatus Köck, ambasador Austrije u BiH.

Tom prigodom je Nedžad Ajnadžić upoznao domaćine o značaju manifestacije. -Ova delegacija, koja nosi poruku mira, baštini ono što je radila multietnička Druga bošnjačka regimenta koja je u austro-ugarskoj vojsci imala najviše odlikovanja za hrabrost - kazao je Ajnadžić i dodao da će se iduće godine manifestacija mira i sjećanja održati u Italiji.

-Meni je veliko zadovoljstvo što sam vam domaćin tokom održavanja manifestacije Meletta. U Bosni i Hercegovini nema gotovo nijedne porodice koja nije imala žrtve u Prvom svjetskom ratu. Strašne događaje iz tog rata su često opisivali veliki pisci sa ovog područja poput Meše Selimovića ili Miroslava Krleže, što je bitno za naredne generacije da znaju kolike strahote rat donosi. Naredne godine u Sarajevu obilježavamo 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i od atentata na princa Ferdinanda, odakle mnoge zemlje učesnice žele poslati poruku mira i solidarnosti među ljudima- rekao je gradonačelnik Ivo Komšić.

Austrijski ambasador dr. Köck je ovom prilikom kazao da cijene što se u Sarajevu ove godine obilježava godišnjica velike bitke na Monte Meletti, s obzirom na patnje bosanskohercegovačkog naroda tokom proteklog rata. –Koliko se pridaje značaja ovoj manifestaciji najbolje govori činjenica da je samo iz Austrije došlo 105 učesnika. Znajući o strašnim događajima koji su se desili tokom dva svjetska rata, želimo mladim ljudima uputiti poruku mira kao jedinu opciju naše zajedničke budućnosti, koju vidimo u Evropskoj uniji- naglasio je austrijski ambasador.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti