Počela ''Manifestacija mira i sjećanja Meletta 2013.''

U prisustvu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka te ambasadora Austrije, Italije i Hrvatske u BiH, članova Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, domaćih zvaničnika i delegacija iz Austrije, Italije, Češke, Slovenije i Hrvatske, svečanim prijemom u velikoj sali Općine Centar 5. juna 2013. godine zvanično je počela ''Manifestacije mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta 2013.''
Počela ''Manifestacija mira i sjećanja Meletta 2013.''

Manifestacijom se obilježava godišnjica bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kojom je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Bitka se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta.

Manifestaciju, koja se održava u Sarajevu od 5. do 8. juna, otvorio je Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije. –Sa ovog mjesta šaljemo jasnu poruku mira i suživota na temeljima evropskih civilizacijskih vrijednosti. Društvo austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva je pokrenulo inicijativu da jedna od ulica u općini Centar ili neko drugo prikladno mjesto nosi ime Pavao Jusuf Urban-Ibruljević, koji je bio veliki prijatelj BiH i utemeljitelj Društva. S ciljem jačanja našeg iskrenog prijateljstva također želimo Općinu Centar pobratimiti sa austrijskim gradom Grazom i općinom Asiago iz Italije– kazao je Ajnadžić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je u svom obraćanju rekao da se i njegov djed Franc borio u austro-ugarskim trupama tokom Prvog svjetskog rata te da se ovom prilikom treba sjetiti našeg velikog prijatelja Pave Urbana, koji je sahranjen blizu Graza, pored mnogobrojnih građana tadašnjeg Austro-Ugarskog carstva koji su bili pripadnici različitih etničkih grupa. –Naredne godine se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, kada će u Sarajevu biti održana velika manifestacija sa koje će, kao i sa ove, biti upućena poruka mira– rekao je Inzko.

U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, dobrodošlicu zvanicama je zaželio njegov savjetnik Mustafa Resić. -Možda je ovo jedna od posljednjih šansi savremenog svijeta da na stotu godišnjicu od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata pošalje konačnu poruku mira za dobro čovjeka i ljudskog roda. Možda nas na to treba uputiti dostojanstvo sa kojim građani Austrije i Italije posjećuju spomen-obilježja u Lebringu i na Monte Meletti- kazao je Resić i dodao da će Općina Centra trajno podržavati ovaj projekt prijateljstva. Za manifestaciju ''Meletta 2013.'' Općina Centar je donirala 15.000 KM.

Sa porukama mira, suživota i tolerancije svečanom skupu su se obratili i potpredsjednik Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva dr. Herwig Brandstetter, ambasador Republike Italije u BiH Raimondo de Cardona te potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo. Ovom prigodom je dr. Brandstetteru uručena Povelja sa grbom Općine Centar koja je odlukom Općinskog vijeća dodijeljena Društvu austrijsko-bh prijateljstva.

Svečano otvaranje manifestacije su također uveličali priznata bosanskohercegovačka sopranistica Lejla Jusić, višestruko nagrađivana violinistica Ornela Veladžić te članice KUD-a ''Hrasnica''.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti