Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji

U znak sjećanja na žrtve stradale u masakru 27. maja 1992. godine u Ulici Ferhadija (tadašnja Vase Miskina), kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana, članovi porodica žrtava su zajedno sa brojnim sugrađanima te delegacijama Kantona, Grada, gradskih općina i udruženja građana, 27. maja 2013. godine položili cvijeće kod spomen-ploče i minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast nastradalima.
Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji

 

U ime Općine Centar, cvijeće su položili načelnik Dževad Bećirević, savjetnik Mustafa Resić i pomoćnik načelnika za lokalnu samoupravu Adil Katica.

Dževad Bećirević je tom prilikom kazao da je namjera današnjeg okupljanja u znak sjećanja na naše sugrađane koji su izgubili živote čekajući u redu za hljeb, sačuvati uspomenu na dešavanja za vrijeme opsade Sarajeva i prenositi mlađim generacijama istinu o ratnim dešavanjima, kako se historija ne bi ponovila.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica je dodao da je u tom masakru živote izgubilo i dvoje djece. -Današnji dan nas vraća u ratnu prošlost kada je Sarajevo proživljavalo najteže trenutke u svojoj historiji. Naša je obaveza da se za ovakve godišnjice okupimo u što većem broju kako bi sačuvali od zaborava nevine žrtve stradale u ovakvim i mnogobrojnim drugim zločinima počinjenim u Sarajevu tokom proteklog rata– rekao je Grabovica.

Prije 21 godinu, dok su čekali u redu za hljeb u Ulici Ferhadija ubijeni su naši sugrađani: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Silić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Tokom 1.425 dana opsade našeg grada od 1992. do 1995. godine, poginula je  11.451 osoba, od čega je 1.600 djece, a više od 60.000 naših sugrađana ranjeno, od kojih 14.946 najmlađih Sarajlija.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti