Općina Centar pomaže sanaciju klizišta u drugim općinama

U prostorijama Općine Centar 17. maja 2013. godine su Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i Jasminka Begić, načelnica Općine Doboj-Jug potpisali protokol na osnovu kojeg je Općina Centar donirala 20.000 KM za pomoć pri realizaciji projekta sanacije klizišta u općini Doboj-Jug.
Općina Centar pomaže sanaciju klizišta u drugim općinama

 

Riječ je o finansijskim sredstvima granta ovogodišnjeg budžeta Općine Centar za podršku drugim općinama za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća.

Osim Općini Doboj-Jug, Općina Centar je također izdvojila 20.000 KM pomoći za sanaciju klizišta u Općini Ilijaš, o čemu su nedavno protokol potpisali načelnici te dvije općine Dževad Bećirević i Akif Fazlić. Pomenuto klizište u općini Ilijaš nalazi se u naselju Balibegovići (Mjesna zajednica ''Ljubnići''). Osim regulacije klizišta planirana je i sanacija oštećene saobraćajnice u pomenutom naselju. –Kompletan projekt sanacije klizišta u Balibegovićima košta oko 72.000 KM od čega smo, pored sredstava Općine Centar, iz našeg budžeta obezbijedili 30.000 KM. Za ostatak sredstava smo se obratili Kantonalnoj upravi civilne zaštite. Veoma smo zahvalni Općini Centar jer bez doniranih sredstava nismo u mogućnosti uraditi sanaciju klizišta. Inače, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator projekta, počinje proceduru sanacije klizišta tek kada se obezbijedi najmanje polovina potrebnih finansijskih sredstava. Planirano je da radovi na sanaciji klizišta Balibegovići počnu u junu ove godine. Želim napomenuti da je Općina Centar i 2011. godine donirala 30.000 KM našoj općini za sanaciju klizišta, na čemu smo posebno zahvalni načelniku Bećireviću– kazao je Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš.

Sredstva za pomoć drugim općinama za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća izdvojena su sa računa Civilne zaštite Općine Centar. Po okončanju realizacije projekata sanacije klizišta, službe civilne zaštite općina Ilijaš i Doboj-Jug su u obavezi da dostave izvještaje sa dokumentacijom o namjenskom utrošku doniranih sredstava.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti