Povodom Dana Općine Centar otvorena izložba ratnih fotografija

U okviru obilježavanja 2. maja - Dana Općine Centar, Organizacioni odbor je za građane Sarajeva pripremio bogat svečani i kulturno-zabavni program koji će se održavati od 2. do 9. maja ove godine.
Povodom Dana Općine Centar otvorena izložba ratnih fotografija

 

Tim povodom je 2. maja 2013. godine u prostorijama galerije „Preporod“ u ulici Maršala Tita 54, otvorena izložba ratnih fotografija. Sve izložene fotografije su nastale tokom perioda maj - juli 1992. godine, na kojima su pripadnici policije, specijalnih jedinica i drugih vojnih formacija koje su učestvovale u odbrani Sarajeva. Većinu fotografija je uslikao Milomir Kovačević Strašni, u crno bijeloj tehnici. Pored zainteresovanih građana i ratnih suboraca, u ime Općine Centar otvaranju izložbe su prisustvovali: Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, Dževad Topić Topa, vijećnik Općinskog vijeća Centar, te Adnan Šadić, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Centar. Tokom naredne sedmice izložba će biti otvorena za sve zainteresovane građane. Nakon toga je,  na osnovu utvrđenog protokola za obilježavanje ovog značajnog datuma, delegacija Općine Centar zajedno sa učesnicima ratnih majskih dešavanja, obišla park kod Doma sindikata na Skenderiji, gdje su 2. maja 1992. godine vođene odlučujuće bitke za opstanak ovog grada i države BiH.

O samim dešavanjima iz maja ratne 1992. godine govorio je Dževad Topić Topa, ratni komandant i jedan od organizatora oružanog otpora. -  U tadašnjem Radničkom univerzitetu „Đuro Đaković“, sadašnji Bosanski kulturni centar, 3. maja 1992. godine  smo uspjeli zarobiti jedinicu od 27 niških specijalaca, koje je predvodio pukovnik Dragan Šuput. Njihov zadatak je bio da povežu vojne jedinice smještene u tadašnjem Doma JNA na Drveniji sa jedinicama iz kasarne Maršal Tito, u namjeri da osvoje ovaj grad. Tog 2. maja smo presjekli kolonu vojnih vozila od čega je tom prilikom rahmetli Alija Miladin uništio jedan transporter JNA kod kafe „Estrada“ u današnjoj ulici Ćumurija. Također je poznato da je komanda tadašnje JNA, isto 2. maja, poslala i drugu vojnu jedinicu sa tenkom, transporterima i drugim vojnim vozilima u namjeri da zauzmu zgradu Predsjedništva i Skupštinu RBiH kao i druge značajne institucije za ovu državu. Tom prilikom su ih na mostu Skenderija dočekali pripadnici policije, specijalne jedinice MUP-a RBiH sa Kemom Ademovićem na čelu, te samoorganizovane jedinice patriota koje su predvodili Nusret Šišić Dedo, Ismet Bajramović, Đemo Topalović i drugi, koji su uspjeli također zaustaviti i taj napad – kazao je Topić i dodao - Paralelno sa ovim dešavanjima vojne i policijske jedinice iz Starog Grada su opkolile tadašnji Dom JNA, kojom prilikom je tokom pregovora o uslovima predaje, oficir JNA ubio Asafa Hadžića, a ranio Sakiba Puškara koji se uspio spasiti skokom kroz prozor.

U parku kod Doma sindikata na Skenderiji, među okupljenima je bio i Mirsad Kurtagić, koji je ove godine dobitnik Povelje sa zlatnim ljiljanima Općine Centar. Kao komandant manevarske  jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, aktivno je učestvovao u borbama maja 1992. godine. U jednoj od ratnih akcija, decembra 1992. godine, je ranjen, ali zbog nemogućnosti adekvatnog liječenja doktori su morali da mu amputiranu desnu nogu iznad natkoljenice. – Tokom proteklog rata, 31 pripadnik Policijske uprave Centar je poginuo u borbama za slobodu ovog grada i naše države, a stotine ih je ranjeno. Ovo je i njihov dan kada obilježavamo dešavanja ratne 1992. godine, kada se rješavala sudbina ovog grada i države BiH. Danas su nažalost takvi ljudi na margini života – kazao je Kurtagić. Okupljanju u parku kod Doma sindikata je također prisustvovao i Migdad Kazaz, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice „Marijin dvor – Crni vrh“.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti