Održan prvi dio 6. sjednice Općinskog vijeća Centar

Prvi dio 6. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar održan je za 26. aprila 2013. godine. Zbog obimnog dnevnog reda slijedi nastavak sjednice u prvoj polovini maja. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Varja Nikolić.
Održan prvi dio 6. sjednice Općinskog vijeća Centar

Dobitnici priznanja Općine Centar za 2013.

Na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, Općinsko vijeće je donijelo odluku o dodjeli priznanja Općine Centar za 2013. godinu zaslužnim pojedincima i kolektivima koja će biti uručena na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu 2. maja – Dana Općine Centar. Priznanjem Plaketa sa zlatnim ljiljanima posthumno je odlikovan Amir Čavčić. Ovogodišnji dobitnici Povelje sa zlatnim ljiljanima su Mirsad Kurtagić, Edin Mirojević i Dino Sirćo, dok je Zahvalnicu sa zlatnim ljiljanom dobio Zlatko Moratić Šećer. Općinsko priznanje Povelju sa grbom Općine Centar dobili su humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć BiH (NPA), Društvo bosansko-austrijskog prijateljstva i Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet – Odbor Centar. Zahvalnica sa grbom Općine Centar posthumno je dodijeljena za Zehru – Azru Buljugić.

Imajući u vidu da se radi o ličnostima sa izuzetnim zaslugama u odbrani BiH od agresije, Općinsko vijeće je odlučilo da, mimo javnog poziva i procedure, odlikuje Poveljom sa zlatnim ljiljanima Adema Ježa, Dragana Vikića, Ramiza Drekovića, Kemala Ademovića i Dževada Topića Topu.

Usvojen je i zaključak da Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti hitno pristupi izradi izmjena postojeće Odluke o općinskim priznanjima i kriterija za dodjelu priznanja Općine Centar kako bi se otklonile nelogičnosti i nedorečenosti pojedinih odredbi.

Odluka o raspisivanju izbora za mjesne zajednice

Na ovoj sjednici Vijeće je donijelo Odluku o raspisivanju izbora za mjesne zajednice na području općine Centar, a datum i vrijeme njihovog održavanja će utvrditi Izborna komisija čiji će sastav izabrati Vijeće. Odlukom je propisano da se izbori moraju održati najkasnije do 5. oktobra 2013. godine.

Prihvaćena inicijativa za saradnju Općine Centar i grada Trogira

Na prijedlog općinskog načelnika Dževada Bećirevića, Vijeće je prihvatilo inicijativu za uspostavljanje saradnje Općine Centar i hrvatskog grada Trogira. Naime, gradonačelnik Trogira je u oktobru 2012. godine uputio poziv načelniku Bećireviću za uspostavu saradnje, što je potvrđeno u novembru prošle godine prilikom Bećirevićeve posjete Trogiru zajedno sa delegacijom grada Sarajeva kada je konstatovano da bogatstvo raznolikosti i brojna iskustva Općine Centar i Trogira, grada pod zaštitom UNESCO-a, mogu biti poticaj za uspostavu buduće saradnje u mnogim oblastima, a od interesa i na radost građana obje lokalne zajednice. To se prije svega odnosi na područja njihovog djelovanja i nadležnosti i to: obrazovanja, kulture, sporta, pitanja mladih, nevladinog sektora, privrede, turizma, komunalne djelatnosti, zdravstva, lokalne samouprave, zaštite i unapređenja životne okoline i drugo. Vijeće je ovlastilo općinskog načelnika da zajedno sa predstavnicima grada Trogira sačini prijedlog sporazuma o saradnji.

Izbori i imenovanja

U skladu sa ranije usvojenim inicijativama, Općinsko vijeće je donijelo odluke o osnivanju još tri komisije i imenovalo njihov sastav. U Komisiju za energetsku efikasnost Općine Centar izabrani su: Igor Kamočaji, predsjednik, Mirsad Cvrk, zamjenik predsjednika te ostali članovi Amela Kuskunović, Amel Šenderović, Mensud Čengić, Tarik Nikšić i Amer Voloder. Komisiju za prevenciju maloljetničke delikvencije i narkomanije čine: Ismir Jusko, predsjednik, Mirza Zeković, zamjenik predsjednika i ostali članovi Nermin Lagumdžija, Muhidin Bukva, Dženisa Buljugić, Amir Džanović i Melća Đidelija. U Komisiju za statusna pitanja građana treće dobi izabrani su: Zora Ostojić, predsjednica, Muhamed Cocalić, zamjenik predsjednice i ostali članovi Midhat Šogolj, Vera Erbez, Aida Gredić, Emina Kujundžić i Šerif Špago.

 

 

Dužnosti člana Komisije za obrazovanje razriješena je Enisa Hrbat i na to mjesto izabrana je Edina Bilić-Komarica. Za sekretara Izborne komisije Općine Centar imenovana je Biljana Pušonja umjesto Bojana Vukovića koji je razriješen te dužnosti. 

Na ovoj sjednici je usvojen zaključak da se hitno pokrene procedura izmjena i dopuna Statuta Općine Centar i Poslovnika Općinskog vijeća.

Vijeće je na ovoj sjednici usvojilo dopunu Odluke o naknadama vijećnicima, članovima radnih tijela i članovima Općinske izborne komisije, tako da sastavni dio ove odluke čini postojeća Odluka o naknadi za rad članovima Drugostepenog organa za žalbe.

Građevinsko zemljište

Na ovoj sjednici Vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata. Doneseno je i rješenje na osnovu kojeg Općina Centar preuzima, uz plaćanje naknade, neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište od vlasnika radi privođenja krajnjoj namjeni zemljišta za izgradnju pristupne saobraćajnice do objekata u Ulici Hasana Bibera u Donjim Velešićima, u skladu sa Regulacionim planom ''Velešići''.

Dodjela u zakup poslovnih prostorija

Vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u zakup poslovne prostorije Općine Centar u Ulici Maršala Tita 4 (površine 35 m2) Klubu vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH, a Klubu vijećnika Socijademokratske unije poslovne prostorije u Ulici Turhanija 6 (površine 90 m2) za obavljanje djelatnosti stranke za vrijeme dok participiraju u radu Općinskog vijeća Centar, sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2.

Vodosnabdijevanje Nahoreva

U skladu sa ranijim zaključkom da Vijeće na svakoj sjednici bude informisano o toku realizacije projekata vodosnabdijevanja područja Nahorevo i Nahorevska brda, Betanija, Šip i Poljine, pošto je riječ o prioritetnim projektima, to je učinjeno i na ovoj sjednici. Vijećnici su u diskusiji o toj temi iznijeli brojne prijedloge i sugestije u cilju brže realizacije, pa je zaključeno da sukladno tome nadležna stručna služba za narednu sjednicu Vijeća sačini akcioni plan sa precizno definisanim rokovima i nosiocima realizacije projekta. Općinski vijećnici su iskazali spremnost da se osobno angažiraju kako bi pomogli u rješavanju problema koji prate taj projekt, među kojima su i imovinsko-pravni odnosi.

Vijećničke inicijative

I na ovoj sjednici vijećnici su uputili u pisanoj formi više inicijativa i pitanja na koja će u propisanoj proceduri dobiti odgovore. Pojedinim inicijativama vijećnici su glasanjem dali podršku. Tako je podržana inicijativa da se Zemaljski muzej priključi Univerzitetu u Sarajevu kao pridružena članica, uz zadržavanje svog statusa državne institucije. Podršku Vijeća dobila je inicijativa za formiranje radne grupe koja će se baviti osnivanjem javne ustanove na nivou Općine Centar u čijoj bi nadležnosti bilo: stanogradnja za boračku i populaciju u stanju socijalne potrebe; čišćenje i održavanje ulica na području Centra; zbrinjavanje pasa lutalica i izgradnja azila na teritoriji općine Centar. Podržana je inicijativa za formiranje radnog tijela koje će utvrditi stvarno stanje u oblasti zakupa općinskih poslovnih prostorija, njihovih korisnika i kvadrature a u cilju povećanja budžetskih prihoda po tom osnovu. Podržan je i prijedlog za formiranje radnog tijela za pripremu materijala za planiranu tematsku sjednicu Općinskog vijeća o stanju privrede na području općine Centar.

Na ovoj sjednici upućen je poziv svim vijećnicima i članovima komisija, uposlenicima Općine i članovima savjeta mjesnih zajednica da se uključe u veliku ekološku akciju ''Let 's do it - očistimo planetu Zemlju za jedan dan'' koja će se održati 18. maja 2013. godine.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti