Pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti

U okviru obilježavanja godišnjice bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija), jedne od najslavnijih pobjeda austro-ugarske voj¬ske u Prvom svjetskom ratu, u Sarajevu će od 5. do 8. juna 2013. godine biti održana ''Manifestacija mira i sjećanja Meletta 2013.'' uz učešće gostiju iz Austrije, Italije, Češke i Slovenije.
Pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti

U pomenutoj bici koja se odigrala 7. juna 1916. godine kada je poražena italijanska armija, poginulo je 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, po­znatije kao Bošnjačka regimenta.

U povodu održavanja pomenute manifestacije, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, kao predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti, upriličio je 25. aprila 2013. godine u Općini Centar susret sa predstavnicima Pravoslavne crkve Miloradom Milinkovićem, pravoslavnim sveštenikom i predstavnikom Jevrejske zajednice u BiH Elijem (Elijas) Tauberom, savjetnikom za kulturu i religiju Židovske zajednice u BiH. Poziv je također upućen i predstavnicima Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH, koji zbog opravdanih razloga nisu mogli prisustvovati ovom susretu.

Nakon što je goste upoznao o protokolu ''Manifestacije mira i sjećanja Meletta 2013.'' dopredsjedavajući Ajnadžić je rekao: –Drago nam je da ste pokazali interes za učestvovanje u ovom programu, jer su u Bošnjačkoj regimenti zajedno služili i ginuli pripadnici sve četiri konfesije iz BiH. Na ovaj način želimo pokazati mogućnosti suživota i tolerancije u našem multietničkom društvu. U pripremu ovog događaja planiramo uključiti i članove Komisije Općinskog vijeća Centar za odnose sa vjerskim zajednicama– kazao je Ajnadžić.

Programom manifestacije koja će biti održana u Sarajevu planiran je prijem delegacija iz Austrije, Italije, Češke i Slovenije kod gradonačelnika Sarajeva i načelnika Općine Centar, obilazak spomen-obilježja i grobalja u znak sjećanja na poginule tokom proteklih ratova te posjeta Srebrenici gdje će delegacije položiti cvijeće i odati dužnu počast srebreničkim žrtvama genocida iz 1995. godine koje su ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti