Obilježena 6. godišnjica stradanja beba Dječijeg doma Bjelave

Šest godina je prošlo otkako je 2007. godine u požaru koji je izbio na trećem spratu ''Doma za djecu bez roditeljskog staranja'' (Dječiji dom ''Bjelave'') smrtno stradalo šest beba (četiri dječaka i dvije djevojčice), štićenika ove ustanove.
Obilježena 6. godišnjica stradanja beba Dječijeg doma Bjelave

Tog tragičnog dana nastradali su: Medina Bostandžija, Al’Dina–Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići, rođeni 2006. godine te Damir Pejanović, rođen 2007. godine, dok je 18 djece teže i lakše povrijeđeno.

Tim povodom su na Gradskom groblju ''Vlakovo'' predstavnici Kantona Sarajevo, Gradske uprave i Općine Centar zajedno sa uposlenicima Doma ''Bjelave'' 22. aprila 2013. godine polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast nedužno nastradalima u ovoj velikoj tragediji. U ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića, cvijeće je položio njegov pomoćnik za lokalnu samoupravu Adil Katica, koji je ovom prilikom kazao da predstavnici Općine Centar svake godine na dostojanstven i prije svega ljudski način odaju dužnu počast tragično stradalim bebama. –Dječiji dom na Bjelavama se nalazi na području općine Centar i zbog toga svake godine obilježavamo ovaj tužni datum kada su tragično prekinuti tek započeti životi- rekao je Katica.    

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je kazao da i nakon šest godina od stradanja beba prevladavaju ista osjećanja. –Na ovaj simboličan način pokušavamo osvježiti sjećanja na veliku tragediju koja treba biti opomena svima nama, sa porukom da se nigdje i nikome ono ne ponovi. Kada vidimo simbol puknutog srca iznad mezara ovih beba, čovjek može samo osjećati bol, tugu i žaljenje– kazao je Zeljković.

Drugostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, donesenom 31. maja 2010. godine, dugogodišnji direktor Doma Bjelave Amir Zelić i medicinska sestra Suada Čengić oslobođeni su optužbi da kao odgovorne osobe nisu preduzeli sve mjere propisane Zakonom o zaštiti protiv požara. Amir Zelić je usljed srčanog udara preminuo 26. aprila 2012. godine u 55. godini života.
28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti