Dostojno obilježen 6. april – Dan Grada Sarajeva

Tokom proteklog vikenda dostojno je obilježen 6. april – Dan oslobođenja Sarajeva 1945. godine i početak najduže opsade grada u novijoj evropskoj historiji 1992. godine.
Dostojno obilježen 6. april – Dan Grada Sarajeva

Tim povodom su 6. aprila 2013. godine delegacije svih nivoa vlasti, predstavnici boračkih udruženja i sugrađani obišli šehidsko mezarje Kovači i nekoliko gradskih spomen-obilježja gdje su položili cvijeće i odali dužnu počast svim poginulim tokom protekla dva rata.

U ime Općine Centar, ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'' cvijeće su položili načelnik Dževad Bećirević, predsjedavajuća Općinskog vijeća Varja Nikolić i vijećnik Senad Alić.

Obraćajući se prisutnima načelnik Bećirević je kazao da se na ovaj način prisjećamo svih hrabrih koji su 1945. godine oslobodili Sarajevo od fašizma, kao i onih koji su se 1992. suprotstavili napadima mnogostruko nadmoćnijeg i opremljenijeg neprijatelja, čime su zaslužili naše trajno sjećanje i poštovanje.

-Šesti april ima dvostruki značaj za historiju našeg grada. Dan kada slavimo pobjedu nad fašizmom 1945. godine i obilježavamo početak opsade i razaranja grada 1992. godine, u trajanju od 1.440 dana. Gubici ljudskih života su nezapamćeni i nemjerljivi. Odajući počast svima koji su dali živote za odbranu i slobodu grada Sarajeva, svatko od nas preuzima vlastitu odgovornost i za njegov razvoj na dobrobit svih građanki i građana koji u njemu žive– kazala je ovom prigodom Varja Nikolić.

Nakon ''Vječne vatre'' delegacije su položile cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Uz načelnika Dževada Bećirevića i predsjedavajuću Općinskog vijeća Varju Nikolić, cvijeće su u ime Općine Centar položili i vijećnici: Amer Herenda, Mustafa Mulić, Inda Handžić, Suvad Kerla, Edin Šikalo i Senad Alić.

Kod spomenika u Velikom parku cvijeće je položila i Emira Džidić, majka ubijenog 17. godišnjeg Admira, koji je poginuo 1993. godine na mostu na Ciglanama. –Svaki put mi je teško kad je obilježavanje ovakvih datuma. Moj Admir bi 27. marta slavio svoj rođendan. Toga dana kada je poginuo za mene je vrijeme stalo. Drago mi je da je napravljen ovaj spomenik kako bismo našu djecu poginulu tokom rata sačuvali od zaborava- izjavila je Emira Džidić.

Delegacije su položile cvijeće i na šehidsko mezarje na Kovačima, na spomen-ploču na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, kod spomen-obilježja antifašistima kod Filozofskog fakulteta i spomen-parku na Vracama, na Starom jevrejskom groblju, Trgu ZAVNOBiH-a te kod spomenika Josipu Brozu Titu i biste Vladimira Perića Valtera.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti