Rješavanje problema sa otpadom na lokalnom nivou

Općinsko vijeće Centar je na sjednici, održanoj 5. marta 2013. godine, utvrdilo Nacrt općinskog plana upravljanja otpadom za period 2013.-2018. godine, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

U raspravi će učestvovati svi zainteresirani građani, savjeti mjesnih zajednica, komunalna preduzeća, resorno kantonalno ministarstvo i drugi relevantni subjekti.

 

Općina Centar je kao jedinica lokalne samouprave prva u Kantonu Sarajevo inicirala izradu plana upravljanja otpadom kako bi, u okviru svojih nadležnosti i u saradnji sa KJKP ''Rad'', unaprijedila trenutno stanje u toj oblasti a naročito po pitanju smanjenja nastanka otpada, selektivnog odvajanja, prikupljanja i odvoza svih vrsta otpada sa njene teritorije, što je u skladu sa standardom upravljanja okolišem po međunarodnom standardu ISO 14001:2004 (sistem okolinskog upravljanja EMS – Environmental Management System) kojeg je Općina Centar uvela 2007. godine.


Nacrt plana upravljanja otpadom sačinio je Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, na temelju terenskih obilazaka i podataka općinskih službi kao i komunalnog preduzeća ''Rad''. Plan je usklađen sa federalnim Zakonom o upravljanju otpadom i kantonalnim Zakonom o komunalnoj čistoći te Strategijom zaštite okoliša i Strategijom upravljanja industrijskim i specijalnim otpadom, kao i sa Lokalnim ekološkim akcionim planom Općine Centar (LEAP).


Na području općine Centar, gdje živi gotovo 70.000 stanovnika, godišnje se proizvede oko 27.973 tona otpada, koji se prikuplja u gotovo 1.350 kontejnera, potom u plastičnim kesama u centralnim zonama, a u rubnim dijelovima u kantama jer zbog strmih ulica i uskog prostora nije moguće postaviti kontejnere. Najveći problemi kod upravljanja otpadom su neadekvatne lokacije za kontejnere i mjesta na kojima se odlažu kese sa otpadom, potom neselektivno prikupljanje otpada i divlje deponije kojih je na području općine Centar 24 – što sve govori o niskom nivou svijesti stanovnika o značaju zaštite okoliša.

 

Za plansko rješavanje ovih problema najprije treba povećati broj kontejnera za odlaganje otpada i do 2018. izgraditi 182 natkrivene niše za smještaj kontejnera, kako bi se smanjila mogućnost razbacivanja otpada. Sada se na samo 19 lokacija nalaze natkrivene niše za kontejnere. Također je potrebno ukloniti divlje deponije i  raditi na podizanju svijesti građana kako bi se spriječilo ponovno odlaganje otpada na nedozvoljenim mjestima. Za ovu godinu planirano je uklanjanje 11 manjih, a naredne godine dvije velike deponije na  Betaniji. U trećoj fazi projekta, tokom 2015. i 2016. predviđeno je uklanjanje 11 divljih deponija u napuštenim i ruševnim objektima.

 

Kompletan dokument možete preuzeti sa ovog linka

Prijedloge i primjedbe građani mogu dostavljati na mail adresu biznis@centar.ba, putem pošte ili lično na protokol Općine Centar – Mis Irbina 1 sa naznakom za Plan upravljanja otpadom  

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti