Održan treći sastanak načelnika sarajevskih općina

Načelnici usaglasili zajedničke zahtjeve za Nacrt budžeta Kantona Sarajevo

U okviru redovne saradnje gradskih općina Sarajeva, održan je 4. marta 2013. godine u prostorijama Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo (Azize Šaćirbegović 96) treći sastanak načelnika četiri sarajevske općine.
Načelnici usaglasili zajedničke zahtjeve za Nacrt budžeta Kantona Sarajevo

Osim načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, kao domaćina sastanka, prisustvovali su načelnici općina Stari Grad – Ibrahim Hadžibajrić, Novi Grad – Semir Efendić, a u ime Općine Centar Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća, Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za privredu i finansije te savjetnica Aida Gredić.

U ovogodišnjem Nacrtu budžeta Kantona Sarajevo je umanjen planirani iznos sredstava za četiri gradske općine, koje dobivaju na osnovu preraspodjele prihoda od PDV-a. Tim povodom je na ovom sastanku usaglašen stav da se uputi urgencija nadležnom ministarstvu i Vladi KS da u kantonalnom budžetu planirani iznos prihoda od indirektnih poreza ostane na prošlogodišnjem nivou. Pomenuta inicijativa je u skladu sa presudom Ustavnog suda FBiH, a koja se odnosi na Zakon o pripadnosti javnih prihoda, odnosno na finansijsku stabilnost jedinica lokalne samouprave.

Vezano za donošenje kantonalnog Zakona o lokalnoj samoupravi potvrđen je zajednički zahtjev sve četiri gradske općine prema Vladi KS da se ispoštuje primjena Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, posebno u pogledu nadležnosti, za koje je potrebno vezati i neophodna finansijska sredstva. Načelnici će također uputiti preporuku Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo za formiranje radne grupe za izradu Prijedloga zakona o lokalnoj samoupravi KS u kojoj će učestvovati i predstavnici jedinica lokalne samouprave.

I na ovom, kao i prethodnim sastancima načelnika sarajevskih općina, bilo je riječi o nastavku finansiranja rada azila za napuštene životinje u Prači. Tim povodom je rečeno da je Kanton Sarajevo u procesu ugovaranja usluga napravilo neke propuste čime su doveli u pitanje nastavka rada ovog azila. Načelnici sarajevskih općina su mišljenja da taj azil treba da nastavi sa radom i izrazili spremnost da, putem Kantona Sarajevo kao nosioca aktivnosti, nastave finansirati rad ovog azila, kako njegovo postojanje ne bi bilo dovedeno u pitanje. Sljedeći sastanak načelnika gradskih općina je planiran za mjesec dana u Općini Novi Grad.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti