Održana 4. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 4. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 5. marta 2013. godine. Sjednicu su vodili Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća i Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Vijeća.
Održana 4. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinske stipendije za srednjoškolce i studente

Vijeće je usvojilo Odluku o izboru učenika i studenata za dodjelu stipendija ''Prof. dr. Husein Kulenović'' u školskoj 2012/2013. godini. Stipendije Općine Centar za ovu školsku godinu dobilo je 90 srednjoškolaca (u iznosu od 80 KM mjesečno) i 88 studenata (u iznosu od 120 KM) sa visokim prosjekom ocjena.  Općinsko vijeće je zadužilo Komisiju za obrazovanje i Službu za obrazovanje, kulturu i sport da u roku od 90 dana sačine prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o stipendiranju koje bi imale za cilj stimulisanje učenika i studenata da postižu što bolje rezultate. Usvojen je i zaključak da se formira poseban fond za stipendiranje djece iz socijalno ugroženih porodica, kao i da se dodjeljuju stipendije za školovanje djece umrlih uposlenika Općine Centar.

Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu općinskih priznanja

Općinsko vijeće je usvojilo tekst Javnog poziva i kriterije za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2013. godini koji će biti objavljeni u sredstvima javnog informisanja. Za ovu godinu planirana je dodjela Plakete sa zlatnim ljiljanima (neograničen broj jer je riječ o posthumnom priznanju za pripadnike Oružanih snaga RBiH), zatim do tri Povelje sa zlatnim ljiljanima, pet Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom, tri Povelje sa grbom Općine Centar i pet Zahvalnica sa grbom Općine Centar.

Vijeće je utvrdilo i ovogodišnji Program aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja kojim su predviđene brojne manifestacije i zadužilo općinske službe da taj plan detaljnije konkretizuju.

Nacrt općinskog plana upravljanja otpadom upućen u javnu raspravu

Na ovoj sjednici utvrđen je Nacrt općinskog plana upravljanja otpadom za period 2013-2018. godine, uz zaključak da se dokument upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana u kojoj će učestvovati svi zainteresirani građani, savjeti mjesnih zajednica, komunalna preduzeća, resorno kantonalno ministarstvo i drugi relevantni subjekti.

Općina Centar je prva u Kantonu Sarajevu koja je inicirala izradu plana upravljanja otpadom na lokalnom nivou kako bi, u okviru svojih nadležnosti i u saradnji sa KJKP ''Rad'', unaprijedila trenutno stanje u toj oblasti a naročito po pitanju smanjenja nastanka otpada, selektivnog odvajanja, prikupljanja i odvoza svih vrsta otpada sa njene teritorije.

O osnovnim značajkama Nacrta općinskog plana upravljanja otpadom vijećnike je upoznala Irem Silajdžić iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu koji je i nosilac izrade tog dokumenta. Plan je urađen na temelju terenskih obilazaka i podataka općinskih službi kao i komunalnog preduzeća ''Rad'', a sadrži i akcioni plan sa konkretnim aktivnostima i potrebnim sredstvima za njihovu realizaciju.

Izbori i imenovanja

Usvojene su predložene izmjene i dopune Poslovnika Općinskog vijeća Centar kojima se omogućava imenovanje još jednog zamjenika predsjedavajuće Općinskog vijeća, tako da će Vijeće imati dva zamjenika predsjedavajuće. Općinsko vijeće je usvojilo zaključak o formiranju komisije koja će raditi na izmjenama i dopunama Statuta Općine Centar i Poslovnika Općinskog vijeća nakon donošenja Zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo.

Usvojene su i odluke o formiranju dvije nove komisije Općinskog vijeća - za obrazovanje i za turizam. Umjesto dosadašnjeg Savjeta za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar predloženo je formiranje istoimene komisije. Općinsko vijeće je usvojilo izmjene i dopune Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar kojima se propisuje da mandat Komisije za poslovne prostorije umjesto četiri godine traje koliko i mandat sastava Općinskog vijeća koje ga je imenovalo, kao što je to slučaj i sa ostalim komisijama Općinskog vijeća. Izmjenama te odluke povećan je broj članova Komisije sa pet na sedam od kojih je jedan predstavnik općinskih boračkih udruženja.

Na ovoj sjednici je imenovan sastav još sedam komisija Općinskog vijeća. U Komisiji za pitanja mladih su: predsjednik Amer Kapo, zamjenik predsjednika Adnan Beglerović i ostali članovi Irhad Čovrk, Arijana Kočo, Ivana Grgić, Nihad Uk i Ajla Ahmethodžić. Komisiju za odnose sa javnošću čine: predsjednik Mujo Žilić, zamjenica predsjednika Lejla Khattab te članovi Arnela Babić, Belkisa Samardžić, Mujo (Ahmeda) Žilić, Almir Kurt Kugla i Farah Sanela Karić. U Komisiju za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama izabrani su: Amer Herenda, predsjednik, Amer Kapo, zamjenik predsjednika te Stjepan Kljuić, Ahmed Gerin, Dževad Vrabac, Varja Nikolić i Velija Katica. U Komisiji za poslovne prostorije su: Jasmin Terović, predsjednik, Adnan Čaušević, zamjenik predsjednika, Eso Tucaković, Sead Đozo, Edin Forto, Džemal Ibrahimović, Ahmed Gerin, Igor Stojanović i Edina Latif. U sastavu Komisije za obrazovanje su: Senad Alić, predsjednik, Himzo Oruč, zamjenik predsjednika, Enisa Hrbat, Rešad Talić, Ilijas Omerović, Meliha Lekić, Sead Srna, Željko Panić i Pavle Krstić. Komisiju za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar čine: Gjulera Dedović-Halilbegović, predsjednica, Muamer Bešlija, zamjenik predsjednice, Šefket Međedović, Šekib Sokolović, Vedina Čordalija, Ševala Dizdarević, Nenad Siljanović, Azra Đulalić, Suad Rožajac, Teufik Orahovac i Hadžo Bučan. U Komisiji za turizam su: Haris Fazlagić, predsjednik, Ekrem Kurtović, zamjenik predsjednika, Tihomir Cenčić, Mujo Slato, Ramiz Abaza, Salih Berisalić i Senad Sarač.

 

Vijeće je donijelo više odluka, rješenja i zaključaka u vezi sa zahtjevima za dodjelu i preuzimanje gradskog građevinskog zemljišta i promet nekretninama. Općinski vijećnici su primili k znanju Informaciju o ostvarivanju prava boraca, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca i aktivnostima Općine Centar na poboljšanju njihovog položaja u 2012. godini.

 

Na kraju sjednice vijećnici su uputili više inicijativa koje su potom dobile podršku Općinskog vijeća. Osim inicijative o osnivanju Centra za zdravo starenje na području općine Centar, usvojene su i inicijative o formiranju još tri komisije Općinskog vijeća (Komisija za prevenciju maloljetničke delinkvencije i narkomanije; Komisija za statusna pitanja građana treće starosne dobi; Komisija za energetsku efikasnost). Podršku Vijeća dobile su i inicijative za isplatu jednokratnih novčanih naknada porodiljama sa područja općine Centar te da se odobri 1.000 KM za druženje žena boraca povodom 8. marta – Dana žena. Usvojena je i inicijativa da se u drugom kvartalu održi tematska sjednica Općinskog vijeća o vodosnabdijevanju naselja Nahorevo, Betanija, Šip i Poljine.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti