Austrijski ambasador u posjeti Općini Centar

Austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini NJ. E. dr. Donatus Köck posjetio je 4. marta 2013. godine Općinu Centar, gdje mu je domaćin bio dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima.
Austrijski ambasador u posjeti Općini Centar

Povod ovoj posjeti je tradicionalno zajedničko obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija), jedne od najslavnijih pobjeda austro-ugarske vojske u Prvom svjetskom ratu. U toj bici koja se odigrala 7. juna 1916. godine kada je poražena italijanska armija, poginulo je 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta. Taj datum obilježava se svake godine uz odavanje počasti svim poginulim vojnicima, a od 2007. se obilježava i u Sarajevu u organizaciji Društva bosanskohercegovačkog-austrijskog prijateljstva.

Dopredsjedavajući Ajnadžić, koji je na čelu organizacionog odbora, upoznao je austrijskog ambasadora o programu i pripremama za ovogodišnju ''Manifestaciju mira i sjećanja Meletta 2013.'' (Melettagedenken) koja će od 5. do 8. juna biti održana u Sarajevu u prisustvu delegacija visokih zvaničnika iz Austrije, Italije, Češke i Slovenije.

Ambasador Köck je rekao da ga raduje što je Sarajevo ove godine domaćin te manifestacije i iskazao spremnost za osobno kao i za učešće austrijske ambasade. Također je izrazio zadovoljstvo što će Sarajevo biti u središtu pažnje 2014. godine kada se obilježava 100 godina od sarajevskog atentata i 30. godišnjica XIV Zimskih olimpijskih igara.

Austrijski ambasador je u daljem razgovoru upoznao svoje domaćine o rezultatima pokrajinskih izbora koji su održani 3. marta 2013. godine u Koruškoj i Donjoj Austriji i izrazio uvjerenje u nastavak dobre saradnje i tradicionalno prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Austrije.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti