Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

U povodu Dana nezavisnosti BiH, 1. marta 2013. godine predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja i udruženja građana su polaganjem cvijeća na mezarje Kovači i gradska spomen-obilježja te učenjem Fatihe i minutom šutnje na dostojanstven način obilježili jedan od najznačajnijih datuma historije naše države.
Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

U ime Općine Centar, cvijeće su ispred spomen-obilježja ''Vječna vatra'' i spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. položili načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i vijećnici Dževad Vrabac i Suvad Kerla, dok je predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić bila član delegacije koja je položila cvijeće na gradskom groblju ''Lav''.

Obilježavajući Dan nezavisnosti BiH položeno je cvijeće i na mezarju Kovači, spomen-parku na Vracama, kod spomenika Josipu Brozu Titu i na Trgu ZAVNOBiH-a.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je prilikom polaganja cvijeća i odavanja dužne počasti žrtvama protekla dva krvava rata na ovim prostorima kazao da je Bosna i Hercegovina, kao država, osnovana mnogo prije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-Kao takva će nadživjeti sve njene neprijatelje, odnosno one koji misle da BiH ne treba da postoji, koji polaze od teorije da je nakon raspada Jugoslavije kao višenacionalne države takva sudbina trebalo da zadesi i BiH. Ova država je postojala mnogo prije nego što je ikom palo na pamet da pravi Jugoslaviju. Bosna i Hercegovina će opstati kao država, jer ima svoje historijsko, političko i kulturološko utemeljenje, a druga je stvar kako ćemo sami doći do toga da u ovoj zemlji, koja je dovoljno velika za sve njene građane i narode, uredimo odnose da se niko ne osjeća manje vrijednim, zapostavljenim i neravnopravnim– kazao je Komšić.

Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva je ovom prilikom izjavio da Dan nezavisnosti, iako je državni praznik, ne proslavljaju svi građani u BiH. –Takvi će jednog dana shvatiti da bez BiH niko ne može na ovom prostoru normalno živjeti. Evropa hoće Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu, gdje treba da svoj prosperitet gradimo sami- rekao je gradonačelnik Behmen.

Podsjećanja radi, na referendumu o nezavisnosti naše države, održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, građani su odlučili da žele živjeti u samostalnoj i nezavisnoj BiH. Tokom ta dva dana na biralište je izašlo 64,31% upisanih birača odnosno 2.073.568 građana svih nacionalnosti, od kojih je 99,44% glasalo za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti