Svečana sjednica Gradskog i općinskih vijeća povodom Dana nezavisnosti

Prema protokolu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, nakon polaganja cvijeća 1. marta 2013. godine, održana je u amfiteatru Parlamenta Federacije BiH (Hamdije Kreševljakovića 3) zajednička svečana sjednica Gradskog i općinskih vijeća Grada Sarajeva.
Svečana sjednica Gradskog i općinskih vijeća povodom Dana nezavisnosti

 

Čestitajući svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva 1. mart - Dan nezavisnosti BiH, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Salko Nikšić je otvorio svečanu sjednicu.– Na referendumu, održanom prije 21 godinu, opredijelili smo se za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Njenu nezavisnost, utemeljenu u povijesti i potvrđenu u sadašnjosti, bili smo prinuđeni braniti, i danas još uvijek branimo- kazao je Nikšić.

Kratku historijsku, kulturološku i geografsku ulogu koju je imala BiH tokom proteklih vijekova prisutnima je predstavio fra Luka Markešić. -Povijest BiH, sa svojih šest kulturnih i političko-društvenih krugova, dala je svojevrsnu fizionomiju jedinstva i različitosti zemlje, sve do suprotnosti antičko-mediteranskih, bizantijskih, osmanlijskih i srednjoevropskih obilježja. Kao takva, BiH je postala jedan od vodećih geostrateških centara ovog dijela svijeta. Svi narodi koji su ovdje živjeli i žive – Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa više drugih manjih nacionalnih zajednica, naučili su živjeti stoljećima jedni s drugima u međusobnoj toleranciji, solidarnosti, miru i slobodi. Na temelju svoje duge i kompleksne povijesti, očito je da je sadašnja i buduća perspektiva BiH u Evropi. Težnja i nada u mogućnost zajedništva i ostvarenje mirne Bosne dijalogom i tolerancijom bili su i ostali glavni izvor i cilj ove zemlje, ljudi i naroda u njoj– rekao je Markešić.

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić, u povodu obilježavanja ovog historijskog dana za BiH, je kazala: -Na današnji dan, prije 21 godinu, Bosna i Hercegovina je postala nezavisna, nedjeljiva i suverena država. Svoju nezavisnost naša država je krvavo odbranila u proteklom ratu. Postdejtonski put nije posut ružama, već stalnim traganjem za uspostavu sistemskih rješenja koja će svim građanima i građankama omogućiti jednak stepen ostvarenih prava i sloboda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Vjerujem da ćemo se i za to uskoro izboriti– izjavila je predsjedavajuća OV Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti