U Općini se i dalje vrši upis novorođenčadi u matične knjige

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je, postupajući u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH od 12. februara 2013. godine, prestalo sa procedurom određivanja matičnog broja.
U Općini se i dalje vrši upis novorođenčadi u matične knjige

Nastala situacija je onemogućila građanima ostvarivanje njihovih osnovnih prava. Jasna Beba, pomoćnica načelnika Općine Centar za opću upravu je pojasnila da je u nadležnosti MUP-a KS određivanje matičnog broja, dok upis u matične knjige radi Matični ured Općine Centar, što predstavlja dvije posebne procedure. -Da naši sugrađani ne dođu u zabunu, Matični ured Općine Centar, koji djeluje u okviru Službe za opću upravu, je nastavio sa upisom novorođenčadi u matične knjige rođenih i sa izdavanjem izvoda iz matičnih knjiga. Očekujemo da će  se ovaj pravni vakum brzo riješiti, jer ovakva situacija najviše pogađa prava novorođenčadi te osoba koje su dobile državljanstvo ili moraju izvršiti promjenu jedinstvenog matičnog broja. Nakon što se riješi nastala situacija očekujemo povećan broj zahtjeva građana za naknadne upise matičnih brojeva u matične knjige. Kako je javnosti poznato, bez određenog matičnog broja građani ne mogu izvaditi nove putne isprave, zdravstvene knjižice i ostale dokumente te ostvariti određene naknade– kazala je Jasna Beba.

Historijat pomenute odluke Ustavnog suda BiH traje od maja 2011. godine, kada je član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju proglašen neustavnim. Od Parlamentarne skupštine se tražilo da u roku od šest mjeseci usvoji izmjene ili usklađivanje pomenutog zakona sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a, u pogledu dvojnih naziva nekih opština. Iako je  Ministarstvo civilnih poslova BiH tokom 2012. godine predložilo izmjene i dopune tog zakona i uputilo u parlamentarnu proceduru, on nije dobio neophodnu podršku. Nakon ovoga je Ustavni sud BiH stavio van snage član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju, zbog čega je nemoguće odrediti matični broj državljanima BiH. U jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), koji broji 13 cifara, nakon datuma rođenja je broj koji definiše registracijsko područje, odnosno mjesto-općinu rođenja.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti