Prva vanredna sjednica

Održana sjednica Općinskog vijeća Centar

Prva vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 10. januara 2013. godine. Sjednicu je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Vijeća.
Održana sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće je utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2013. godinu koji će biti upućen u jednomjesečnu javnu raspravu tokom koje će u svih 15 mjesnih zajednica na području Centra biti organizovani zborovi građana gdje će lokalno stanovništvo imati priliku iznijeti svoje zahtjeve za realizaciju projekata sredstvima općinskog budžeta za 2013. godinu.

Nacrtom budžeta Općine Centar za 2013. godinu planirana su sredstva u iznosu 24.273.800 KM i raspoređuju se na tri budžetska korisnika: 22.533.935 KM za službe za upravu i druge službe Općine; 1.361.645 KM za Općinsko vijeće i stručne službe Vijeća; 378.220 za Pravobranilaštvo Općine Centar.

U ovogodišnjem općinskom budžetu za planiranje razvojnih programa kao osnova korištena je Strategija razvoja Općine Centar do 2015. godine, programi javnih preduzeća u oblasti komunalne infrastrukture kao i prijedlozi projekata koje su kandidovale stručne službe na osnovu zahtjeva građana i savjeta mjesnih zajednica prispjelih tokom protekle godine. Konačan raspored sredstava na konkretne projekte bit će izvršen po okončanju javne rasprave i utvrđivanju prijedloga budžeta, o čemu će odluku donijeti Općinsko vijeće. Do usvajanja budžeta bit će na snazi Odluka o privremenom finansiranju potreba Općine Centar za period januar–mart 2013. godine koju je donijelo Općinsko vijeće 28. decembra 2012. godine.

Vijeće je utvrdilo Nacrt programa rada Općinskog vijeća Centar za 2013. godinu i također ga uputilo u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Općinsko vijeće je, u skladu sa Statutom Općine Centar i Poslovnikom Općinskog vijeća, usvojilo odluku o profesionalnom angažovanju Varje Nikolić na funkciji predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar kao i Nedžada Ajnadžića na funkciji zamjenika predsjedavajuće Vijeća.

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće se tajnim glasanjem izjasnilo o utvrđenim kandidatskim listama za izbor vijećnika iz Centra za Gradsko vijeće Sarajeva. Tako su po šest glasova dobili: Grupa vijećnika SDU BiH–Naša stranka–SP/U, Kandidatska lista grupe vijećnika ''KS'', Kandidatska lista političke stranke SDA i Kandidatska lista grupe vijećnika Edina Latif; četiri glasa dobila je Kandidatska lista grupe vijećnika Igor Kamočaji, dok je Kandidatska lista grupe vijećnika Amel Mekić dobila tri glasa. Kandidatske liste grupe vijećnika Arijana Jaha i i grupe vijećnika Jusko Ismir nisu dobile nijedan glas. Prema propisanoj proceduri, kadidatske liste će biti dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja će odrediti ko će od predloženih vijećnika iz Centra biti u sastavu Gradskog vijeća Sarajeva. Inače, u Gradsko vijeće se bira po sedam vijećnika iz četiri gradske općine.

Na vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar donesena je odluka o imenovanju Organizacionog odbora za obilježavanje jubilarne 20. godišnjice od formiranja 105. motorizovane brigade koja se proslavlja 18. februara.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti