BRIGA O SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA

Za pomoć starim i iznemoglim Općina Centar izdvojila 100.000 KM

Općina Centar već drugu godinu izdvaja iz svog budžeta iznos od 100.000 KM za pomoć starim i iznemoglim sugrađanima slabijeg imovnog stanja.

Riječ je o pružanju usluga kućne njege – projektu kojeg u ovoj godini, nakon raspisanog javnog poziva, realiziraju Crveni križ Općine Centar, Muslimansko dobrotvorno društvo ''Merhamet'' i Centar za evropski put ''CEP''.

Projekt je namijenjen socijalno ugroženim stanovnicima općine Centar starijim od 60 godina koji su slabo pokretni ili nepokretni, a koji nemaju bližih srodnika. Mnogi od njih žive u krajnje nehumanim uslovima. Ova vrsta pomoći obuhvata kućne posjete, nabavku prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština, održavanje lične higijene i higijene stana, usluge kupovine lijekova, organizovanje specijalističkih pregleda, eventualno smještanje u bolnicu, obavljanje administrativnih poslova, izvođenje u šetnju...

U prvih pola godine realizacije projekta humanitarne organizacije ''Crveni križ'', ''Merhamet'' i CEP su za 240 korisnika pružili 10.634 pomenute usluge, među kojima više od 5.000 kućnih posjeta. Pored obaveza definiranih Javnim pozivom, za svakog korisnika obezbijeđene su i osnovne životne namirnice u vrijednosti 15 KM mjesečno.

Monitoring realizacije projekta vršila je Služba Općine Centar za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica. Pri tom je uočeno veliko zadovoljstvo korisnika usluga koji su izrekli mnogo pohvala za savjestan i veoma odgovoran rad volontera koji su se istinski trudili da im u što većoj mjeri olakšaju svakodnevni život. Istaknuto je da pojedini volonteri rade i više od onog što se od njih očekuje, a nerijetko troše i vlastita sredstva kako bi pomogli starim i iznemoglim licima.

Ovim projektom kojeg je finansirala Općina Centar nastoji se pomoći ljudima kojima je to najpotrebnije, smanjiti njihov osjećaj nemoći i napuštenosti i na taj način poboljšati kvalitet njihovog života. Korisnicima se omogućilo da pomoć dobiju u vlastitom domu, što im pruža osjećaj sigurnosti i spoznaju da neko u društvenoj zajednici brine za njih, pomaže im i pruža toplu riječ.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti