KOMUNALNI PROJEKTI

U toku sanacija ulice Ejuba Ademovića

Sredinom septembra 2012. godine započela je sanacija Ulice Ejuba Ademovića koja se nalazi na području Mjesne zajednice ''Skenderija–Podtekija''
U toku sanacija ulice Ejuba Ademovića

Za projekt sanacije ove saobraćajnice, ukupne dužine 637 metara i širine od 3,80 do 6,30 metara, Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 176.145 KM. Za vrijeme trajanja radova, prema odobrenju koje je izdalo Ministarstvo za saobraćaj Kantona Sarajevo, izmijenjen je režim saobraćaja kroz ovu ulicu.

U elaboratu sanacije, koji je uradio Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu, utvrđeno je da su najveća oštećenja saobraćajnice, smještene između ulica Čobanija i Put mladih Muslimana, nastala zbog prokopa za polaganje instalacija komunalnih priključaka. Pošto je na dijelu ulice u dužini od 125 metara prethodno urađena sanacija, na tom dijelu saobraćajnice neće biti radova. Elaboratom je predviđeno da se, prije asfaltiranja, ukloni stari asfalt i postavi novi tamponski sloj na oštećenim dionicama puta te uradi sanacija oštećenih dijelova trotoara. S ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju, planirana je demontaža 40 metara postojeće zaštitne bankine i izgradnja novog betonskog zida, na koji će ponovo biti vraćena ograda.

Duž trotoara je planirana zamjena dijela betonskih ivičnjaka (84 metra) i sanacija 228 metara starih ivičnjaka. Za poboljšanje odvodnje oborinskih voda, osim nivelisanja postojećih šahtova, šibera i slivnika, predviđena je ugradnja novog vodovodnog šibera te slivnika, koji će biti priključen na gradski odvodni sistem. Po završetku tih radova duž kolovoza će biti postavljeno gotovo 3.000 kvadratnih metara novog asfalta, te 400 m2 po trotoarima. Izvođač je KJKP ''Rad'', a za nadzor je zadužena firma ''Energoinvest'' d.d. Sarajevo.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti