KOMUNALNI PROJEKTI

Izgradnja pješačke staze do Čadordžine ulice

Sredinom septembra 2012. godine započeta je izgradnja pješačke staze koja će povezivati stepeništa u ulicama Kartal donji i Čadordžina koja inače pripada Općini Stari Grad. Projekt finansira Općina Centar sa 29.200 KM.
Izgradnja pješačke staze do Čadordžine ulice

Kako bi se stekli uslovi za realizaciju projekta, Služba Općine Centar za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina je prethodno riješila imovinsko-pravne odnose i  utvrdila služnost puta, te izvršila neophodno geodetsko snimanje lokacije i potrebna mjerenja, koja su korištena prilikom izrade idejnog projekta izgradnje staze. Pošto se manji dio staze nalazi na području starogradske općine, također je prethodno pribavljeno potrebno odobrenje.

Prema projektu izgradnje staze, koji je po nalogu Općine Centar uradio Zavod za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu, u dosadašnjem toku radova uklonjeno je šiblje i grmlje duž staze, te je urađena odgovarajuća kamena tamponska podloga. Sa jedne strane pješačke komunikacije postavljen je betonski kanal - rigol za odvod oborinskih voda i spojen na odvodnu mrežu, a planirana je i ugradnja slivnika. U toku je betoniranje podloge staze na koju će biti postavljen asfalt na površini od 120 m2. Sa okončanjem projekta, lokalno stanovništvo će dobiti uređenu pješačku komunikaciju dužine 75 i širine 1,40 metara gdje je do sada bila improvizirana zemljana staza, obrasla šibljem i grmljem, koja je korištena kao najbliža pješačka komunikacija do centra grada. Radove izvodi građevinska firma ''Sela''. Za nadzor projekta je zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti