OPĆINSKO VIJEĆE

Održana 41. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 26. jula 2012. godine 41. redovnu sjednicu, koju je vodio Slaven Kovačević, predsjedavajući Vijeća.

Kako je ranije dogovoreno da je ovo posljednje zasjedanje Općinskog vijeća Centar u sadašnjem sazivu, predsjedavajući Kovačević i općinski načelnik Dževad Bećirević su se na početku sjednice zahvalili svim vijećnicima i službama na dobroj saradnji koja je doprinijela uspješnom radu Vijeća, pri čemu je naglašeno da je najveći broj odluka usvojen gotovo jednoglasno.

Odluka o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Gimnazija-garaža''

Vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Gimnazija-garaža''. Riječ je o lokaciji od 1,6 hektara gdje je školsko dvorište ''Metalac'' za koju je, prema usmjerenjima iz Programa razvoja gradskog jezgra, planirana izgradnja podzemne garaže sa oko 350 parking mjesta, izgradnja zatvorene fiskulturne sale (za učenike škole ''Safvet-beg Bašagić'', Prve Gimnazije i Umjetničke škole), kao i uređenje otvorenih prostora za održavanje kulturnih i sportskih manifestacija koji će se svojim oblikovnim i vizuelnim elementima i rješenjem uklopiti u naslijeđenu matricu ambijentalne i historijske vrijednosti. Pošto je u pitanju lokacija u sklopu graditeljske cjeline školskih zgrada u Gimnazijskoj ulici, koja je proglašena nacionalnim spomenikom, Odlukom je utvrđena obaveza da se prilikom izrade plana moraju poštovati mjere trajne zaštite nacionalnog spomenika. Nosilac izrade Urbanističkog projekta je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a okvirna sredstva za pripremu i izradu plana u iznosu od 70.000 KM obezbijedit će Općina.

Uređenje gradskog građevinskog zemljišta

Općinsko vijeće je, u cilju bržeg postupka privođenja zemljišta krajnjoj namjeni, donijelo odluku da firmi ''TMP Ahmetpašić'' povjeri dio radova na uređenju gradskog građevinskog zemljišta kojim raspolaže Općina Centar a nalazi se u obuhvatu Regulacionog plana ''Podgaj-Tekija''. Radovi se odnose na izgradnju saobraćajnice sa pripadajućom infrastrukturom na lokalitetu stambeno-poslovnog kompleksa ''TMP Ahmetpašić''.

Pošto je Odlukom o provođenju Izmjena i dopuna Regulacionog plana Poslovne zone Šip utvrđeno da izgradnja građevina ne može započeti bez prethodno minimalnog uređenja građevinskog zemljišta (obezbjeđenje saobraćajnog pristupa parceli, priključenje na vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu), Općinsko vijeće je utvrdilo Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta za to područje u svrhu stvaranja uvjeta za realizaciju planirane izgradnje. Prema elaboratu troškova, ukupna cijena pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta iznosi 31.129.141,47 KM. Naknade za uređenje zemljišta plaćaju investitori koji grade i to na način da se Programom utvrđena cijena uređenja zemljišta od 144,04 KM/m2 pomnoži sa stvarnom korisnom površinom objekta.

Na 41. sjednici Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar. Usvojenom izmjenom briše se član 19-a (kojim je definisano pitanje dodjele gradskog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom za još tri slučaja) jer je u suprotnosti sa federalnim Zakonom o građevinskom zemljištu. Vijeće je donijelo rješenja i odluke u vezi sa preuzimanjem i dodjelom gradskog građevinskog zemljišta.

Odluka o organizovanju protivpožarne zaštite

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća donesena je Odluka o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastvu na području općine Centar. Ovom odlukom regulira se i način ostvarivanja prava i dužnosti građana i pravnih lica u toj oblasti, nadležnost organa vlasti Općine Centar, planiranje i provođenje mjera zaštite od požara, obuka i finansiranje protivpožarne zaštite i vatrogastva. Naime, zakonom je predviđena obaveza općina da svojim propisima utvrde nadležnost općinskih organa vlasti u toj oblasti od posebnog društvenog interesa, što je pravni temelj kako bi općina kao jedinica lokalne samouprave mogla obavljati poslove zaštite od požara i vatrogastva. Odlukom su, između ostalog, propisane obaveze provođenja mjera zaštite od požara, pri čemu se pored općih mjera navode i one u oblasti prostornog planiranja, sadržaja projektne dokumentacije, izdavanja upotrebnih dozvola za građevine i drugo.

Kad je riječ o vatrogastvu Odlukom je propisano da Kanton i općine mogu osnivati profesionalne vatrogasne brigade, zavisno od procjene ugroženosti od požara. Također je predviđena mogućnost formiranja dobrovoljnih vatrogasnih društava i jedinica kao dopunskih snaga vatrogasne djelatnosti. Odluka je usvojena zajedno sa prihvaćenim amandmanom da se u članu 18 dodaje novi stav kojim je propisano da Općinsko vijeće Centar daje saglasnost na sporazum o osnivanju zajedničke profesionalne vatrogasne brigade Općine i Kantona.

Prijedlog odluke o utvrđivanju liste za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sanaciju oštećenja plastenika, nastalih usljed velikih snježnih padavina u februaru ove godine kada je proglašeno stanje prirodne nesreće, nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika. Zaključeno je da predlagač pomenutu odluku dopuni podacima koje su tražili vijećnici, a bilo je i prijedloga da se zakaže vanredna sjednica Vijeća na kojoj bi se raspravljalo o toj temi.

Na prijedlog Komisije za boračka pitanja Općinsko vijeće je usvojilo listu od 15 korisnika (pripadnika boračke populacije) koji imaju pravo na naknadu troškova za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i uređenje zemljišta u postupcima legalizacije izgrađenih stambenih objekata. Ukupan iznos odobrenih sredstava je 29.361,75 KM. Zbog ograničenih budžetskih sredstava za tu namjenu, pojedinačne isplate mogu iznositi najviše 5.000 KM.

Općinsko vijeće je utvrdilo listu za sufinansiranje sanacije zajedničkih dijelova stambenih zgrada za socijalno ugrožene sugrađane. Na javni poziv upraviteljima stambenih zgrada kolektivnog stanovanja, koji je Općina raspisala 25. aprila 2012. godine, prijavila se samo firma ''EKO Ing'' d.o.o. sa zahtjevom za sufinansiranje sanacije zajedničkih dijelova zgrade ulici Kralja Tvrtka 7. Općinsko vijeće je odobrilo da Općina sufinansira tu sanaciju sa 7.850 KM.

Vijeće je donijelo odluku o dodjeli općinskih poslovnih prostorija (dvorište), neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, na adresi Maršala Tita 46. Općinski vijećnici su primili k znanju Informaciju Komisije za pitanja mladih o završenom projektu ''Stop maloljetničkoj delinkvenciji'' i donijeli zaključak da se realizacija projekta nastavi i ubuduće.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti