POMOĆ POVRATNICIMA

Uručeni ključevi za jedanaest obnovljenih objekata povratnika

Ključeve jedanaest obnovljenih stambenih jedinica povratnicima srpske nacionalnosti u središnju sarajevsku općinu je u ponedjeljak 30. jula 2012. godine uručio načelnik Općine Centar Dževad Bećirević.

Uz želje za dobro zdravlje načelnik Bećirević je ovom prilikom, u svom obraćanju prisutnima, kazao da čestita svim povratnicima što su ponovo dobili svoj krov nad glavom – Ovom prilikom im također čestitam i to što su postali stalni žitelji naše općine, i ja kao i kompletna općinska administracija im stojimo na raspolaganju – kazao je Bećirević prilikom uručenja ključeva obnovljenih stambenih jedinica.

Nedjeljko Đokanović, kojem je obnovljen njegov objekat na adresi Kromolj 73, je ovom prilikom kazao da je zadovoljan realizovanim projektom. – Vratio sam se na svoje imanje 2002. godine i do sada sam zajedno sa suprugom i troje djece stanovao u bratovoj kući koja se nalazi na istoj parceli. Zadovoljan sam urađenim poslom na obnovi mog doma u koji uskoro useljavam zajedno sa svojom porodicom – kazao je Đokanović.

Također svoju dobro raspoloženje nije krila ni Tankosa Todić, kojoj je načelnik Bećirević uručio ključeve obnovljenog doma na njenoj adresi – Mrkovići 2a, koja je do sada živjela na Palama. - Nakon što priključim struju mogu se preseliti u svoju kuću kako bih započela uređenje zemljišta oko mog objekta – kazala je Todić.

Danas su slijedećim povratnicima uručeni ključevi obnovljenih domova: Nedeljko Đokanović (Kromolj 73), Nenad Minić (105. brigade 55), Mira Đokić (Nahorevo 12),

Rosa Milinković (Nahorevo 102), Nevenko Pavlović-Malešić (Nahorevo 94), Biljana Gračanin (Gornja Slatina 17), Sofija Staničević (Nahorevo 109),  Dušan Pavlović-Malešić (Nahorevo b.b), Risto Marjanović (Grdonj 74), Tankosa Todić (Mrkovići 2a),

Milan Ješić (Mrkovići 6).

Projekat rekonstrukcije stambenih jedinica u cilju povratka na područje općine Centar, za izbjegla i raseljena lica u BiH, je finansirao Fond za povratak BiH, u iznosu nešto većem od 300.000 KM. Općinski načelnik je putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja raspisao javni poziv za podnošenje zahtjeva za obnovu stambenih jedinica osobama srpske nacionalnosti, na koji je pristiglo 40 zahtjeva. Komisija koju je imenovalo Općinsko vijeće Centar je na konačnu listu stavilo jedanaest stambenih jedinica, čiji su vlasnici ispunjavali uslove iz javnog poziva. Konačnu listu objekata za obnovu je također potvrdilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Općina Centar je jedna od 57 općina u BiH, potpisnica Memoranduma o razumijevanju koji se odnosi na sanaciju i obnovu ratom oštećenih i uništenih stambenih objekata za potrebe povratka raseljenih osoba u BiH, povratnika i izbjeglica iz BiH.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti