SANACIJA KLIZIŠTA

U toku druga faza sanacije klizišta u Trebevićkoj ulici

U toku je druga faza sanacije klizišta u Trebevićkoj ulici 74b, projekta kojeg finansira Općina Centar

Radnici građevinske firme ''TB Inženjering'' iz Breze trenutno rade na uklanjanju kamenih dijelova sa litice, koji su predstavljali opasnost za stanovnike i njihove stambene objekte te postavljaju zaštitne čelične mreže, na površini stijene od oko 620 metara kvadratnih. Otežavajuća okolnost predstavljaju velike visine stijena gdje se radnici moraju služiti alpinističkom opremom.

Prema glavnom projektu sanacije padine, kojeg je uradila firma ''Winner Project'' iz Sarajeva, u prvoj fazi su takvi radovi završeni na dijelu stijene iste površine. Nakon postavljanja mreža na cijeloj padini slijedi nanošenje betonske mase na cjelokupnu površinu koja je prekrivena mrežama. Osim sanacije kompletne padine, u trećoj fazi je predviđena i izgradnja armirano-betonskog potpornog zida i zaštitnog nasipa.

Realizacija projekta sanacije klizišta i zaštite kamenih litica u Trebevićkoj ulici počela je 4. maja 2012. godine. Kompletan projekt je podijeljen u tri faze sa rokom za završetak radova po 60 dana za svaku od faza.

Općina Centar je do sada iz budžeta za prvu fazu izdvojila 233.325 KM, a za drugu gotovo 230.000 KM. Izrada glavnog projekta sanacije klizišta u Trebevićkoj ulici je koštala oko 14.700 KM, sredstva koja je također obezbijedila Općina Centar. Za realizaciju i nadzor projekta zadužen je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.