KOMUNALNI PROJEKTI

Počela sanacija Trga Merhemića na Ciglanama

U utorak 12. juna 2012. godine započeti su radovi na realizaciji prve faze projekta sanacije Trga Merhemića na Ciglanama. Vrijednost radova u prvoj fazi iznosi 215.704 KM, sredstva koje je Općina Centar izdvojila iz budžeta za 2012. godinu.
Na osnovu ugovora o investiciono–tehničkom održavanju stepeništa i ograda na području općine Centar, radove izvodi građevinska firma ''Sela''. Za nadzor je zadužena firma ''Energoinvest'' d.d. Sarajevo.

Pošto se radi o velikoj površini od gotovo 7.000 metara kvadratnih, za šta su potrebna značajna finansijska sredstva, prva faza uređenja platoa će obuhvatiti površinu od oko 1.200 metara kvadratnih. Kako je predviđeno projektom Zavoda za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu , na trgu će biti uklonjene postojeće kulir i tavele ploče koje su često pucale zbog težine motornih vozila. Duž središnjeg dijela platoa, gdje je predviđen protivpožarni put, u širini od pet metara će biti postavljene na betonskoj podlozi granitne ploče koje se odlikuju velikom čvrstoćom i otpornošću na pritisak i razne vremenske uvjete. Na centralnom dijelu trga, ispred objekta nove džamije na Ciglanama, predviđena je izgradnja stepeništa, umjesto dosadašnje pješačke rampe, gdje će biti postavljene klupe za sjedenje i žardinjere, kao i metalni stubići radi zabrane saobraćanja motornih vozila ovim dijelom Trga Merhemića.

Na dijelovima platoa, ispred ugostiteljskih objekata i na pješačkim stazama planirano je postavljanje novih kulir ploča. Završetak radova prve faze sanacije platoa je planiran za 60 dana.