OPĆINSKO VIJEĆE

Održana 39. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 39. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 31. maja 2012. godine. Sjednicu je vodio Slaven Kovačević, predsjedavajući Vijeća.

Izmjene Odluke o dodjeli stanova ''ruševincima'' na privremeno korištenje
Općinsko vijeće donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli stanova na privremeno korištenje licima koja žive u objektima za koje je doneseno rješenje o rušenju. Usvojenim izmjenama i dopunama Odluke pravo na privremeno korištenje stanova, osim ''ruševinaca'' koji žive u stanovima čiji je vlasnik Općina Centar a nalaze se u objektima za koje je doneseno rješenje o rušenju, imaju i nosioci stanarskog prava koji žive u objektima u privatnom vlasništvu za koje je doneseno rješenje o rušenju kao i u objektima za koje nije doneseno rješenje o rušenju ali koji zbog dotrajalosti predstavljaju opasnost po život i zdravlje ljudi. Jedna od značajnijih izmjena prethodne odluke je i ta da o dodjeli stanova na privremeno korištenje odlučuje Općinsko vijeće na prijedlog Komisije za poslove iz stambene oblasti – koja je ranije o tome odlučivala. S obzirom na usvojene izmjene promijenjen je i naziv Odluke, pa se sada taj pravni akt zove Odluka o dodjeli stanova na privremeno korištenje.
Uskoro novi konkurs za idejni projekt  spomen-obilježja 2. maj na Skenderiji
Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je, u skladu sa zaključkom sa prethodne sjednice, usvojilo Odluku o imenovanju Stručnog pododbora, utvrđivanju lokacije i procedure o izboru idejnog projekta za izgradnju spomen-obilježja na lokalitetu Skenderija gdje se 2. maja 1992. odvijala ključna odbrana Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Odlukom je propisano da Stručni pododbor čine pet članova, i to predstavnika: Asocijacije arhitekata Sarajeva, Udruženja likovnih umjetnika BiH, Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Općine Centar i Koordinacije boračkih organizacija Općine Centar. Pomenuta pravna lica će predložiti njihove predstavnike, a odluku o imenovanju članova Stručnog pododbora donijet će Inicijativni odbor za izgradnju spomen-obilježja na Skenderiji. Općinsko vijeće je na ovoj sjednici podržalo prijedlog Kolegija da u Stručnom pododboru Općinu Centar predstavlja vijećnik i umjetnik Almir Kurt Kugla.
Odlukom je utvrđeno da će spomenik biti izgrađen na lokaciji koja se nalazi na raskrsnici ulica Hiseta i Hamze Hume, na desnoj obali Miljacke, neposredno pored mosta Skenderija. Procedura za izbor najboljeg idejnog projekta bit će provedena u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH. Općinski načelnik će, putem Službe za prostorno uređenje, raspisati javni konkurs za izbor idejnog projekta spomen-obilježja, a odluku o izboru najboljeg projekta donijet će Općinsko vijeće. Usvajajući pomenutu odluku Vijeće je donijelo i zaključak da se za realizaciju Odluke izdvoji 30.000 KM iz tekuće rezerve općinskog budžeta.
Usvojene izmjene i dopune Odluke o građevinskom zemljištu
Vijeće je na 39. sjednici usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar, kojom su utvrđeni uslovi i način dodjele na korištenje gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini u svrhu građenja, kao i postupak i kriteriji za određivanje prava prvenstva na konkursu. Izmjenama Odluke proširuje se mogućnost dodjele zemljišta neposrednom pogodbom za izgradnju objekata od općeg interesa (obrazovnih, zdravstvenih i vjerskih) te omogućava investitorima da urede i okolno zemljište u vlasništvu Općine ako je to neophodno za funkcionisanje objekta.
Kako je dosadašnja praksa pokazala da jedan broj investitora ne uplaćuje naknade za zemljište u propisanim rokovima, izmjenama Odluke je decidno utvrđen rok uplate kao i način namirenja duga te pokretanje postupka poništenja rješenja o dodjeli zemljišta u slučaju neplaćanja. Jedna od značajnijih novina je i propisivanje obaveze provođenja novog javnog konkursa u slučaju da prijedlog odluke o dodjeli zemljišta na osnovu konkursa ne dobije potrebnu većinu u Općinskom vijeću.
Uz usvajanje izmjena i dopuna Odluke o građevinskom zemljištu prihvaćen je i amandman kojim se propisuje da javni konkurs provodi Komisija za provođenje javnog konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu koju imenuje Općinsko vijeće iz reda vijećnika iz Centra. Usvojen je i zaključak kojim se obavezuje Komisija za statut i propise da u roku od 15 dana utvrdi novi prečišćen tekst Odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar i u prilogu Odluke objavi u ''Službenim novinama'' opis granica zona i grafički prikaz sa granicama zona građevinskog zemljišta kako je navedeno u članu 20. Odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar.

Općinsko vijeće je donijelo rješenja i zaključke u vezi sa zahtjevima za dodjelu i preuzimanje gradskog građevinskog zemljišta i prometom nepokretnosti. Vijeće je donijelo i odluke o dodjeli u petogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, na adresama Mula Mustafe Bašeskije 4 (dvorište) i Obala Maka Dizdara 8 (suteren).
Razmatrajući Izvještaj o utvrđenim štetama na materijalnim dobrima nakon elementarne nepogode uslijed velikih snježnih padavina i niskih temperatura na području općine Centar, Općinsko vijeće je zaključilo da Izvještaj vrati predlagaču kako bi bio upotpunjen primjedbama koje su dali vijećnici u diskusiji.
Na ovoj sjednici usvojeni su izvještaji o radu savjeta 14 mjesnih zajednica Općine Centar u 2011. godini i to: MZ ''Bardakčije'', ''Betanija-Šip'', ''Breka-Koševo II'', ''Ciglane-Gorica'', ''Donji Velešići'', ''Džidžikovac-Koševo I'', ''Koševsko brdo'', ''Marijin dvor-Crni vrh'', ''Mejtaš-Bjelave'', ''Park-Višnjik'', ''Pionirska dolina-Nahorevo'', ''Skenderija-Podtekija'', ''Soukbunar'' i ''Trg oslobođenja-Centar''. Izvještaj o radu Savjeta Mjesne zajednice ''Hrastovi-Mrkovići'' nije dobio potrebnu većinu glasova općinskih vijećnika.