PODRŠKA MLADIM

Maturanti dobili izvode iz matičnih knjiga u školama

U stalnom nastojanju da unapređuje usluge koje pruža građanima, Služba za opću upravu Općine Centar je i ove godine realizirala akciju dostavljanja na školsku adresu izvoda iz matičnih knjiga za učenike završnih razreda – maturante osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

Cilj akcije je da se za maturante blagovremeno obezbijede neophodni dokumenti, a da se pri tome učenici i njihovi roditelji ne izlažu čekanju u redovima pred šalterima Matičnog ureda, gdje su u vrijeme upisa obično velike gužve.

Kao i ranijih godina, uoči kraja školske godine i upisa u srednje škole i na fakultete, upućen je poziv školama da dostave spiskove učenika završnih razreda koji su rođeni na području općine Centar, kako bi se za svakog od njih dostavili u škole besplatni izvodi iz matičnih knjiga. Pozivu Općine odazvala se 31 osnovna i tri srednje škole sa područja Kantona Sarajevo, za čije maturante je iz Općine dostavljeno gotovo 2.500 izvoda iz matičnih knjiga - rodnih listovi i uvjerenja o državljanstvu.

Ovakvu mogućnost pribavljanja izvoda iz matičnih knjiga za svoje učenike iskoristilo je sedam osnovnih škola sa područja općine Centar: ''Isak Samokovlija'' (92 izvoda), '' Safvet-beg Bašagić'' (77), ''Musa Ćazim Ćatić'' (65), ''Vladislav Skarić'' (36), ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'' (48), ''Alija Nametak'' (89) i ''Silvije Strahimir Kranjčević“ (31), kao i osnovne škole iz drugih općina Kantona Sarajevo: ''Mirsad Prnjavorac'' (77), ''Velešićki heroji'' (50), Četvrta osnovna škola (39), ''Skender Kulenović'' (150), ''Umihana Čuvidina'' (123), ''Saburina'' (58), ''Avdo Smailović'' (95), OŠ ''Hadžići'' (264), Šesta osnovna škola Ilidža (60), ''Osman Nuri Hadžić'' (76), OŠ ''Porodice ef. Ramić'' (35), ''9. maj Pazarić'' (43),  ''Behaudin Selmanović'' (61), ''Džemaludin Čaušević'' (57), ''Meša Selimović'' (93), ''Grbavica I'' (38), ''Grbavica II'' (48), ''Fatima Gunić'' (87), ''Osman Nakaš'' (75), ''Pofalići'' (69), ''Mula Mustafa Bašeskija'' (37), ''Meša Selimović'' (93), ''Aleksa Šantića'' (91) i OŠ ''Amer Ćenanović'' (72). U Dječiji dom Bjelave dostavljeno je osam izvoda iz matičnih knjiga za maturante – štićenike te ustanove.

Rodni listovi i uvjerenja o državljanstvu dostavljeni su i učenicima srednjih škola: Prva bošnjačka gimnazija (za 106 učenika), Ekonomska škola (52) i Srednja ugostiteljsko-turistička škola (37).