Dani Općine Centar od 2. do 9. maj

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA CENTAR POVODOM DANA OPĆINE

Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 9. maja 2012. godine u velikoj sali Općine svečanu sjednicu u povodu 2. maja – Dana Općine Centar koji se obilježava u znak sjećanja na 2. maj ratne 1992. godine, kada je od žestokih agresorskih napada herojski odbranjena zgrada Predsjedništva i Općine, a time i Sarajevo i BiH

Sjednicu je vodio Slaven Kovačević, predsjedavajući Općinskog vijeća, a prisustvovali su načelnik, vijećnici i drugi predstavnici parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Vijeća, borci i članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici Gradske uprave i drugi gosti.
Nakon intoniranja državne himne učesnici sjednice su odali počast poginulim borcima i svim drugim žrtvama agresije. Svečanost je uveličana i nastupom zbora RKUD-a "Proleter".
Čestitajući svim građanima Općine Centar njen praznik, predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević je podsjetio na herojsku odbranu 2. maja prije 20 godina. -Kako se ti događaji ne bi nikada zaboravili, posebno zbog mladih naraštaja, odlukom Općinskog vijeća taj datum se svake godine proslavlja, a već treću godinu zaredom obilježavaju se Dani Općine Centar od 2. do 9. maja. Ove godine za naše sugrađane održano je 25 raznovrsnih svečarskih, kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja koji su bili veoma dobro posjećeni- rekao je Kovačević.
Čestitkama se pridružio načelnik Dževad Bećirević, naglasivši značaj obilježavanja 2. maja – dana kada se ratne 1992. godine Sarajevo goloruko suprotstavilo tenkovima i odbranilo od žestokih agresorskih napada. –Zbog budućih naraštaja trebamo pokušati oprostiti, ali nikada zaboraviti što se dešavalo- kazao je načelnik Bećirević i dodao:
-Drago mi je što, upravo za vrijeme mog mandata, Općina Centar slavi svoj dvadeseti rođendan. To je prilika da pogledamo šta smo dosad uradili i što još možemo učiniti kako bi nam svima bilo ugodnije živjeti i raditi. U poslijeratnom periodu saniran je najveći dio komunalne infrastrukture na području Centra, koji je po završetku rata ličio na Hirošimu. Posljednjih godina u našoj općini na red dolaze ljepši projekti kao što su most kod Likovne akademije, izgradnja škola, uređenje parkova, izgradnja muzeja opsade Sarajeva... I dalje ćemo svi zajedno raditi da Općina Centar  bude što ugodnije mjesto življenja.
U ime Odreda ''Soukbunar'' i JOB ''Unija veretana'' svečanom skupu se obratio Nedim Salčin i informisao o brojnim aktivnostima kojima je u sklopu Dana Općine Centar obilježena 20. godišnjica Odreda ''Soukbunar''.
Na svečanoj sjednici uručena su općinska priznanja ovogodišnjim dobitnicima.  ''Plaketom sa zlatnim ljiljanom'' posthumno je odlikovano devet pripadnika Oružanih snaga i MUP-a RBiH koji su mučki ubijeni 26. oktobra 1993. godine u toku akcije ''Trebević 2'' - Hamid Humić, Jasmin Čamidžija, Izet Karšić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić, Admir Hebib, Kemal Kojić i Dragan Miljanović. ''Plaketom sa zlatnim ljiljanom'' posthumno su odlikovani i Bakir Zahirović i Džemil Šarac. ''Zahvalnicu sa zlatnim ljiljanom'' dobili su: Enisa Selimović i Ibrahim Jusufspahić. Dobitnici priznanja ''Povelja sa grbom Općine Centar'' su: NVO Altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima ''Svjetlo'', Prva policijska uprava MUP-a Kantona Sarajevo i Šerif Biser. ''Zahvalnicu sa grbom Općine Centar'' dobili su: Svetozar Vujović (posthumno), Zaim Imamović (posthumno), Samir Šarić i Subhija Talović.
U ime dobitnika općinskih priznanja riječi zahvalnosti uputili su Avdo Hebib - otac ubijenog Admira, potom Subhija Talović i predsjednik NVO Altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima ''Svjetlo'' Haris Čaušević.
Na svečanoj sjednici za policajce godine u Općini Centar za 2011. godinu proglašeni su Samir Šarić i Salko Polovina. Predstavnici Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo uručili su načelniku Dževadu Bećireviću i njegovom pomoćniku Adilu Katici zahvalnice za dugogodišnju uspješnu saradnju, pomoć i podršku u promociji sporta i rehabilitaciji za slijepe osobe.