PODŠKA ZDRAVSTVU

DO 11. MAJA BESPLATNI PREGLEDI PROMJENA NA KOŽI

U prostorijama Dermatovenerološke klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu započela je 7. maja 2012. godine velika kampanja ranog otkrivanja malignog melanoma i drugih oblika karcinoma kože.

Akcija nosi naziv ''Euromelanoma 2012.''- Evropski dani borbe protiv melanoma i provodi se u 33 evropske zemlje.
Na novotvorenom odjelu Dermatologije svi zainteresirani mogu do 11. maja obaviti besplatan dermatološki pregled madeža i drugih promjena na koži. Pregledi se obavljaju dermoskopskim aparatom za ranu detekciju karcinoma kože, čiju nabavku je finansirala Općina Centar sa 25.000 KM.
Na početku ove kampanje održana je na Dermatovenerološkoj klinici press konferencija kojoj su, osim prof. dr Farisa Gavrankapetanovića, generalnog direktora KCUS-a i doc. dr Faruka Alendra, šefa Dermatovenerološke klinike i osoblja KCUS, prisustvovali Piter Sorensen, specijalni predstavnik EU u BiH, Rusmir Mesihović, ministar zdravstva u Vladi FBiH i Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar.
Ovom prilikom je Piter Sorensen rekao da u Evropi tokom jedne godine od raka kože umre oko 14.000 osoba bez obzira na životnu dob, što ukazuje na činjenicu koliko je bitna prevencija i rano otkrivanje melanoma kože. Rusmir Mesihović je kazao da u Federaciji BiH od karcinoma kože godišnje oboljeva 60 osoba te da će se kampanji priključiti i Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju gdje će se besplatno operacionim putem odstranjivati promjene na koži.
Načelnik Dževad Bećirević je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što je Općina Centar dio ove kampanje spašavanja života - posebno mladih ljudi, čime nastavlja kao najbolji pojedinačni donator dugogodišnju saradnju sa Kliničkim centrom u Sarajevu, za dobrobit naših sugrađana. -Za akciju sam saznao zahvaljujući inicijativi koju su pokrenule vijećnica Aida Murtezić-Gredić i doktorica Hana Helppikangas sa Dermatovenerološke klinike, na čemu im posebno zahvaljujem– rekao je Bećirević.
Nakon press konferencije održana je kratka prezentacija mogućnosti novog aparata, a dobrovoljac je bio Piter Sorensen. Tokom prvog dana akcije, do popodnevnih sati, u okviru pregleda madeža i drugih promjena na koži javilo se 120 građana, od kojih je kod tri osobe ustanovljena bolest kože u poodmaklom stadiju.  
Akcija također ima za cilj i preventivu na koji se način zaštititi od negativnog UV zračenja posebno kod najmlađih te educirati stanovništvo o značaju redovnih pregleda, dijeljenjem besplatnih brošura te krema za zaštitu. Također je planirano da tim ljekara - učesnika kampanje posjeti osnovne škole u Kantonu Sarajevo kako bi edukativnim predavanjima najmlađima skrenuli pažnju na adekvatnu zaštitu kože.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti