OBEZBIJEĐENO 50.000 KONVERTIBILNIH MARAKA

Općina Centar za 635 prvačića obezbijedila školski pribor i ruksake

Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport, kao realizator projekta, je u saradnji sa Odsjekom za javne nabavke okončala proceduru nabavki novih školskih ruksaka i pribora za 635 prvačića u Centru (330 dječaka i 305 djevojčica). Za pomenutu namjenu u ovogodišnjem općinskom budžetu obezbijeđen je iznos od 50.000 KM.
Općina Centar za 635 prvačića obezbijedila školski pribor i ruksake

Za sve mališane koji budu upisani u prve razrede osnovnih škola na području Centra pored ruksaka bit će obezbijeđen i pribor u koji spada: pernica sa priborom, blok za crtanje, kolaž papir, voštane i vodene bojice, plastelin, sveske i podloga za likovno.

 

Tradicionalno za naše prvačiće ruksaci i pribor će biti podijeljeni početkom septembra kada počinje nova školska godina. Ovim projektom su obuhvaćeni prvačići iz 12 osnovnih škola sa Centra, te iz Javne ustanove „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“. 

 

U prvom februarskom upisnom roku u 12 osnovnih škola sa područja Centra, koja imaju status javne ustanove, te u jednu privatnu međunarodnu školu upisana su 623 prvačića. Prema evidenciji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar, u školskoj 2024./2025. godini najviše učenika, njih 100 pohađat će prvi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u osnovnoj školi Katoličkog školskog centra, dok je u Osnovnu školu "Musa Ćazim Ćatić" upisano 68 djece. Jedan manje učenik je upisan u OŠ „Šip“, dok je 64 prvačića upisano u Osnovnu školu „Alija Nametak“. U Osnovnu školu „Nafija Sarajlić“ upisana su 62 prvačića, a u OŠ „Safvet-beg Bašagić“ upisano je 50 učenika u prvi razred. U osnovne škole „Isak Samokovlija“ i „Hasan Kikić“ upisano je po 46 đaka, a u OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ upisano je 41 učenik, dok je 30 djece upisano u OŠ „Vladislav Skarić“ u prvom upisnom roku. U Osnovnu školu „Silvije Strahimir Kranjčević“ upisano je 24 djece, a u OŠ „Hasan Kamija“ 16 đaka. U Internationale Deutsche Schule Sarajevo (IDSS) u prvi razred se upisalo devetero djece dok u ovom upisnom roku nijedno dijete nije upisano u prvi razred Javne ustanove „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“. 

 

Drugi vanredni upisni rok u prvi razred osnovne škole u augustu još traje. 

 

13.09.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Otvorena izložba „Aldermal Renaissance“ Harisa Handžića
12.09.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 368.585 KM
Započelo asfaltiranje saobraćajnice prema Nahorevskim brdima
Više vijesti