STIPENDIJA OPĆINE CENTAR „PROF. DR. HUSEIN KULENOVIĆ“

Objavljene preliminarne liste kandidata za općinske stipendije

Nakon okončanog javnog poziva, koji je trajao od 14. decembra 2023. do 3. januara ove godine, općinska Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport je završila obradu svih prijava kandidata za dodjelu stipendija Općine Centar, na osnovu čega su utvrđene preliminarne liste izabranih kandidata za stipendiranje u školskoj/akademskoj 2023./2024. godini.
Objavljene preliminarne liste kandidata za općinske stipendije

Preliminarne liste objavljene su danas na oglasnoj ploči Općine Centar i na web stranici: www.centar.ba u rubrici „Javni pozivi i konkursi“.

 

Na osnovu Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata „Prof. dr. Husein Kulenović“ pravo na stipendiju imaju učenici srednjih škola i studenti, državljani Bosne i Hercegovine, koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama. Uslovi su također da aplikanti do 25 godina života imaju prebivalište na području općine Centar u neprekidnom trajanju od godinu dana do dana podnošenja prijave za dodjelu stipendije, da nisu obnavljali godinu i da su u prethodnoj školskoj/akademskoj godini postigli uspjeh u školi, odnosno fakultetu/akademiji sa prosječnom ocjenom 4.0 (srednjoškolci), dok je za studente najmanji prosjek ocjena 8.0. Na osnovu pomenutog pravilnika pravo na stipendiju imaju i djeca bez oba roditelja koja se nalaze na redovnom školovanju.

 

Stipendije učenicima srednjih škola i studentima biće isplaćivane deset mjeseci tokom školske godine, a mjesečni iznosi za srednjoškolce su 120, 150 i 200 KM, dok će studentima biti obezbijeđen iznos od 150, 200 i 250 KM u zavisnosti od prosjeka ocjena. 

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za dodjelu stipendija obezbijeđen je iznos od 1.700.000 KM, što je do sada rekordan iznos sredstava za stipendiranje.  

 

 Tokom pomenutog perioda pristigla su 1287 zahtjeva za stipendiranje iz budžeta Općine Centar od čega je 919 učenika i studenata ispunilo uslove javnog poziva. (518 srednjoškolaca i 401 student). 

 

Preliminarne liste stipendista Općine Centar za školsku/akademsku 2023./2024. godini moguće je pogledati na ovom linku: https://www.centar.ba/javni-pozivi-i-konkursi

 

Svi prijavljeni kandidati mogu u roku od osam dana od objavljivanja preliminarnih lista  podnijeti prigovor Komisiji za razmatranje prigovora. Prigovori se podnose pismeno putem protokola Općine Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti