RODNA RAVNOPRAVNOST U LOKALNOJ ZAJEDNICI

Općina Centar Sarajevo kreira nove vidove podrške porodici

Danas je povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održana proširena tematska sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovinena na temu „Društveno-ekonomska pitanja osnaživanja žena za učešće u donošenju odluka u Bosni i Hercegovini”. Jedan od učesnika i panelista sjednice bio je i načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2024. godinu planirani su grantovi koji su prepoznati u Gender akcionom planu :

-grant podrške sufinansiranja školovanja marginaliziranih grupa i žrtava nasilja u cilju socio-ekonomskog osnaživanja. Naglašavamo da se ne radi o pozitivnoj diskriminaciji žena žrtava nasilja, već i muškarci i žene žrtve nasilja imaju jednak tretman kao žrtve porodičnog nasilja; grant pomoći porodiljama sa područja općine Centar iako se pomoć isplaćuje majkama radi se o podršci cijeloj porodici (podrška supružnicima);grant sufinansiranje vantjelesne oplodnje (podrška supružnicima); grant ekonomsko osnaživanje nezaposlenih žena kroz edukaciju u Centrima za zdravo starenje; grant Fondaciji lokalne demokratije za projekat „Sigurna kuća“.

U saradnji sa Hilfswerkom/ putem Službe za zapošljavanje stvaraju se uvjeti za zapošljavanje kategorija društva koje pravo na zaposlenje teško mogu ostvariti putem tržista rada (konkretno mogućnost prekvalifikacije teško zapošljivih kategorija/edukacija za posao njegovateljice i zapošljavanje kategorije žena srednje životne dobi koje se teže zapošljavaju putem tržišta rada) ;

-Grant podrške za rehabilitaciju, rekreaciju i terapeutsko vježbanje za pripadnike boračke populacije u cilju socijalizacije i resocijalizacije marginaliziranih grupa sa akcentom na poboljšanje zdravstvenog stanja (podrška porodici);

-Grant sanacije stambenih objekata pripadnika boračke populacije, ekonomsko osnaživanje marginaliziranih grupa i osoba u stanju potrebe (podrška porodici).

 

Svi navedeni programi i projekti ukazuju na činjenicu da je procesu izrade budžeta prethodila određena analiza potreba, dakle potreba oba spola. Rodno odgovorno budžetiranje ne podrazumijeva različite budžetske linije za žene i muškarce, već osiguravanje da žene i muškarci imaju jednake koristi od budžeta, te da njihove različite potrebe budu zadovoljene.

Razvojni budžet omogućava da se kroz uvođenje rodno odgovornog planiranja i programiranja osigura da se dostupnim sredstvima utiče na sve razvojne ciljeve tako i na (ne)ravnopravnost spolova. Imajući u vidu da je potrebno jačati kapacitete nadležnih općinskih službi da u procesu planiranja svih programa i aktivnosti i budžeta analiziraju stanje u svojoj oblasti te da se u odnosu na utvrđeno stanje planiraju mjere kojima će se osigurati da Općina kroz svoje programe utiče na (ne)ravnopravnost spolova. 

25.07.2024.
EKIPE CIVILNE ZAŠTITE NA TERENU
Svakodnevna opskrba pitkom vodom naselja Gorica
Više vijesti