NA PLATOU ISPRED SPOMEN-OBILJEŽJA MALA KULA NA GRDONJU

U prisustvu velikog broja sugrađana održana centralna manifestacija

Danas je na platou ispred spomen-obilježja Mala kula na Grdonju održana centralna manifestacija obilježavanja 31. godišnjice osnivanja 105. motorizovane brigade.

Osim velikog broja sugrađana, ratnih vojnih invalida, bivših saboraca, članova porodica šehida i poginulih boraca, predstavnika boračkih organizacija, predstavnika izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar, manifestaciji je također prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, kao i predstavnici boračkih udruženja Novog Grada.  

 

Manifestacija je započela odavanjem dužne počasti šehidima i poginulim borcima učenjem Fatihe i minutom šutnje. Nakon primopredaje ratne zastave 105. mtbr predstavnici Općine Centar i boračkih udruženja položili su cvijeće ispred spomen-obilježja Mala kula. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je u svom obraćanju čestitao današnji veliki dan svojim saborcima kojom prilikom je naveo da su ovo dani sjećanja na 317 poginulih pripadnika ove brigade, te isto tako dani zahvalnosti i ponosa na te slavne dane, gdje smo pokazali kako jak Bosanac i Hercegovac može biti kada ga neko napadne.- Danas sa ovog mjesta se posebno obraćam našim najmlađima kojima moramo stalno govoriti istinu o proteklom ratu i agresiji na nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Naša istina je pobjednička, časna i poštena i važno je stalno ponavljati, jer je sve više onih koji iskrivljuju istoriju. Svjedoci ste kako pokušavaju da isto tako mijenjanju istinu o tome šta se dešavalo u Drugom svjetskom ratu, pa ćemo danas od njih čuti da partizani nisu bili dobri već oni sa druge strane, što ne smijemo dozvoliti. Isto tako ne smijemo dozvoliti da se sutra probudimo u Bosni i Hercegovni u kojoj će neko pričati da nije bila agresija, da nije bio genocid nego da je to bio građanski rat. Zato je važno danas da budemo ovdje i da se sjećamo prvenstveno zbog naše mladosti koja se rodila nakon rata i ovdje smo zato da se njima to nikada ne ponovi. Oni ostaju iza nas i trebaju da nastave i šire istinu o 105. mtbr. Neka živi sjećanje na naše junake, neka živi naša mladost i Bosna i Hercegovina, kazao je Mandić u svom govoru. 

 

O ratnom putu 105. motorizovane brigade, koji ujedno pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH, govorio je ratni komandant bataljona i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“ Enver Krluč. Naglasivši da je kroz redove slavne 105. prošlo 7.000 boraca, od kojih je 317 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom", Krluč je kazao da je Brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada. -Od svih sarajevskih brigada 105. je imala jednu od najdužih zona odgovornosti u gradu, a njeni hrabri borci su učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva (Predsjedništvo, Dobrovoljačka, Skenderija, Borije, Vraca, Zlatište, Elektroprivreda, Trg heroja, Ilidža, Jarčedoli, Grbavica, Jevrejsko groblje, Azići, Dobrinja, Nedžarići, Mojmilo, Stup, Žuč, Vogošća...) i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Zvijezdi, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni, brdima oko Vareša, Konjicu, Jablanici, Mostaru, Olovu... Naše borce je krasio visok borbeni moral, srčanost i vjera u pobjedu. Bila je čast biti pripadnik 105. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kultura sjećanja je da nikada ne zaboravimo naše šehide i poginule borce. Ako zaboravimo prošlost nemamo ni budućnosti, poručio je prisutnima Krluč.

 

Centralnoj manifestaciji je prethodilo postrojavanje i smotra učenika i članova Udruženja 105. motorizovana brigada koji su nosili zastavu brigade ratnim putem do spomen obilježja Mala kula na Grdonju. Defileu ratnih zastava se također pridružio i načelnik Srđan Mandić zajedno sa svojom pomoćnicom Amrom Hašimbegović-Vučković i Adisom Adilovićem iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti