REGIONALNI PROGRAM LOKALNE DEMOKRATIJE NA ZAPADNOM BALKANU - RELOAD2

U Općini Centar održan treći mentorski sastanak

U okviru Javnog poziva za organizacije civilnog društva/nevladine organizacije za predaju prijedloga projekata koji se organizuje u sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ (ReLOaD) u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, u srijedu, 14. februara 2024. godine u trajanju od 11.00 do 12.00 sati održan je treći od šest planiranih mentorskih sastanak za zainteresovane predstavnike/ce organizacija civilnog društva (OCD).
U Općini Centar održan treći mentorski sastanak

Sastanku su, pored mentorice Elmide Šarić i predstavnice općine Centar Sarajevo, prisustvovala 2 predstavnika/ice OCD iz 2 OCDa (1 žena i 1 muškarac).

Mentorica je na početku svoje prezentacije naglasila važnost dosljedne pripreme dokumentacije (propisanih jednoobraznih formata) za predaju projektnih prijedloga, te da je neophodno da osnovni dokumenti budu u međusobnoj korelaciji i logičkoj vezi (logička matrica-plan aktivnosti-budžet- i aplikaciona forma).

•        Mentorica je učesnicima/icama trećeg mentorskog sastanka pojasnila intervencijsku logiku, obzirom da prisutni predstavnici OCDa nisu razlikovale rezultate, specifični cilj i sveukupni cilj kao i set aktivnosti za svaki planirani rezultat. Mentorica je objasnila hijerhiju ciljeva kako bi učesnici/ce mogli korigovati lanac ciljeva u logičkoj matrici.

•        Najčešće greške su vezane za formulaciju „lanca ciljeva“, odgovarajuće SMART indikatore kao i sadržaj „radnih paketa“ čiji sadržaj treba da garantuje isporuku outputa iskazanih kroz projektne Rezultate.

•        Rezultat kao projektni cilj je direktan ishod poduzetih aktivnosti. Rezultat ne može biti isti kao aktivnost. Nad rezultatima menadžment projekta ima direktnu kontrolu.

•        Pretpostavke su vanjski faktori (ne bi trebalo da su direktni korisnici predstavljeni u projektnoj logičkoj matrici kao pretpostavka npr.“ mladi će biti zainteresovani za projektne aktivnosti“ – nije dobra pretpostavka jer projektna intervencija se zasniva na istraživanju potreba korisnika i projekat se planira na osnovu rezultata istraživanja potreba).

•        Indikatori su prezentirani kroz dvije vrijednosti: polazište (vrijednost indikatora u vrijeme kada pripremate projekat) i krajnju vrijednost (kada isporučite sve aktivnosti vezane za odgovarajući rezultat ili vrijednost indikatora na kraju projekta (Indikator specifičnog cilja).

•        Naglašena je važnost posjedovanja saglasnosti od relevantnih institucija koje su preduslov za implementaciju projekta. Ukoliko se potvrda/saglasnost ne dobije na vrijeme, treba priložiti dokaz da je proces dobijanja iste započeo i da se očekuje pozitivno rješenje.

 

Obzirom da mentorske sesije služe da se unaprijede projektni prijedlozi potencijalnih aplikanata, potrebno je doći na sastanak sa već pripremljenim dijelovima projekta npr. logička matrica i/ili plan aktivnosti.

 

Četvrti mentorski sastanak će biti održan 19. februara 2024. u 11.00 sati. Zainteresovani učesnici svoje prijave za mentorski sastanak mogu dostaviti na e-adresu anela.mekic@undp.org  

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti