ODRŽAN SASTANAK SA PREDSTAVNICAMA UN WOMEN AGENCIJE

Saradnja na poboljšanju socijalnih prava

Jučer je u Općini Centar održan sastanak na kome su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković ugostili predstavnice organizacije „UN Women u BiH“ dr. Meliku Husić-Mehmedović, profesoricu sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Zerinu Mandžo-Čolić i Sabinu Lizde.

Ovom prilikom su razmatrane preporuke iz Osnovne studije o ekonomiji brige u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na identifikaciju ključnih prioriteta za implementaciju na nivou lokalne zajednice. Fokus je bio na pronalaženju strategija koje bi omogućile efikasnu integraciju preporuka i njihovo prilagođavanje lokalnim potrebama. Jedan od ključnih izazova je pružanje podrške u domaćinstvima, posebno za starije osobe i ranjive grupe. Kako su objasnili načelnik Mandić i pomoćnica Hašimbegović-Vučković Općina Centar već uspješno sarađuje s organizacijom Hilfswerk, na projektu pružanja dnevne njege za najugroženije stanovnike općine. Općina Centar je također u potpunosti implementirala „Mapu prava i usluga za osobe sa invaliditetom“.

 

 - Prilikom definisanja strategija, utvrđujemo misiju i viziju održivog razvoja, koji su strateška opredjeljenja i definišu pravac djelovanja lokalne zajednice. Naročito vodimo računa o uključivanju zainteresovanih strana, principima efikasnosti i ekonomičnosti, odgovornosti i transparentnosti. Prije svega nastojimo da poboljšamo kvalitetu postojećih socijalnih usluga, a poseban akcenat stavljamo na širenje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici, na temelju analiza i istraživanja potreba građana, napomenula je pomoćnica Hašimbegović Vučković.

 

Gošće su ovom prilikom prezentovale ideje na koji način se postojeći grantovi namijenjeni starijim osobama, ranjivim kategorijama te nezaposlenim ženama mogu unaprijediti. U Nacrtu budžeta Općine Centar za 2024. godinu predviđen je iznos od 260.000 KM za centre za zdravo starenje; predloženo je da se uvede sistem multicare centara što predstavlja inovativan pristup pružanju integriranih usluga za starije osobe i druge ranjive grupe, tako da bi se kroz ove centre omogućilo pružanje dodatnih usluga. Također je moguće kroz transfere za preduzetnike, koji su planirani u iznosu od 200.000 KM, uraditi finansijsku stimulaciju kompanija koje promovišu ravnotežu između radnog i privatnog života. Ovo nije samo podrška poslodavcima koji vode računa o blagostanju zaposlenih, već i strategija za unapređenje produktivnosti i kvaliteta radnog okruženja. Također su predstavnice organizacije „UN Women BiH“ predložile da finansijska podrška majkama, u predviđenom iznosu od 130.000 KM, tokom porodiljskog odsustva bude usmjerena i na očeve, što predstavlja korak ka postizanju rodne ravnoteže i jačanju uloge očeva u brizi o porodici. Provedba ove aktivnosti u tekućoj godini bi bila presedan u BiH i istakla bi Općinu Centar kao najprogresivniju u praćenju EU preporuka i najosjetljiviju na neravnotežu u poslovima brige u BiH. Kako su navele gošće svi prijedlozi predstavljaju temelj za izgradnju inkluzivnog i održivog sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou.

 

Prevođenje okvira ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini u održivi i inkluzivni rast (SDG2BIH) je inicijativa koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF i UN Women agencijom, u okviru sveukupne podrške pružene od strane Ujedinjenih Nacija vlastima u Bosni i Hercegovini kako bi implementirali Okvir ciljeva održivog razvoja (SDG) u Bosni i Hercegovini.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti