SVJETSKI DAN REANIMACIJE

Važnost brzog djelovanja kod spašavanja ljudskih života

Na osnovu odluke Evropskog parlamenta 16. oktobar se svake godine obilježava kao Svjetski dan reanimacije sa ciljem skretanja pažnje na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja.

Javna ustanova „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo - Prim. dr. Silva Rizvanbegović“ je danas na Trgu djece Sarajeva ispred Aria tržnog centra organizovala  edukaciju za građane kojom se želi podići svijest sugrađanima koliko je važna osnova prve pomoći kod pomaganja unesrećenima, što im može spasiti život u kritičnim trenutcima do dolaska Hitne pomoći. 

 

–Zavod za hitnu medicinsku pomoć po prvi put organizuje ovakvu vrstu edukacije i upoznavanja sugrađana sa našim radom u povodu Svjetskog dana reanimacije. Zahvaljujući podršci Općine Centar i načelnika Srđana Mandića i drugih sponzora danas smo na Trgu djece Sarajeva organizovali za naše sugrađane simulaciju prve pomoć i spašavanja ljudskih života, te također želimo da ih upoznamo sa čime se tačno bavi naš Zavod i koliko je značajna njegova uloga. Tokom simulacije spašavanja učesnici su mogli vidjeti koliko je važna jedna minuta kod reanimacije osobe, gdje moramo pokrenuti rad srca i pluća. Kada se dese takve situacije članovi porodica se često uspaniče i stoga je važno da ih naučimo da ostanu prisebni i počnu raditi kompresije na grudni koš, koje može raditi svako i bez medicinskog iskustva, i tako spasiti svom članu porodice život. Svi zainteresovani mogu također da dođu u zgradu Hitne pomoći u Kolodvorskoj ulici 14, gdje držimo edukacije bazične reanimacije kod srčanih zastoja, objasnila je direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr. Jasna Husejinbegović-Musić. 

 

Osim popunjavanja potrebnog formulara načelnik Općine Centar Srđan Mandić prošao je i osnovnu obuku spašavanja unesrećenog u slučaju srčanog zastoja. 

 

–Kada se dese ovakve stvari za većinu nas predstavljaju šok i stoga je jako važno  da se podsjetimo davno naučenih lekcija osnova iz spašavanja koje mogu nekome produžiti život, kazao je Mandić nakon obuke. 

 

Srčani zastoj koji se desi izvan zdravstvene ustanove je vodeći uzrok smrti i stoga se sve više radi na edukaciji stanovništva za kardiopulmonalnu reanimaciju prije nego što stigne Hitna pomoć, gdje bi prema procjenama na ovaj način više od 200.000 osoba moglo biti spašeno svake godine širom svijeta.

 

01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
Više vijesti