RECIKLAŽNO DVORIŠTE NIJE DEPONIJA

Otpad nije smeće nego sirovina

Općina Centar učestvuje u projektu „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“ koji provodi međunarodna organizacija „People in Need“ zajedno sa partnerima KJKP „RAD“ i „Dekonta“, a finansira Vlada Republike Češke.

Jedna od aktivnosti projekta je i izgradnja novog reciklažnog dvorišta. Na ovaj način ispunjava se obaveza koja je općinama u Kantonu Sarajevo propisana Elaboratom o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka, na koji je Vlada Kantona Sarajevo svojom odlukom dala saglasnost. Nosilac izrade elaborata je Zavod za planiranje razvoja KS i operativni tim sastavljen od nadležnih ministarstava, inspekcija i nadležnih općinskih službi. 

Praksa izgradnje reciklažnih dvorišta preuzeta je iz razvijenih evropskih gradova, a u Kantonu Sarajevo postoje već tri moderna reciklažna dvorišta i to u općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilijaš. Pored Općine Centar u procesu izgradnje reciklažnog dvorišta je i Općina Ilidža. 

Ovdje je bitno napomenuti da su deponija i reciklažno dvorište dva različita koncepta za upravljanje otpadom. Reciklažna dvorišta namijenjena su isključivo građanima, stoga je praksa mnogih evropskih zemalja da ona budu lako dostupna, u blizini naselja. 

Reciklažno dvorište nije deponija, nego strogo nadzirani ograđeni prostor namijenjen odvojenom skupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada.

Za razliku od deponije koja je mjesto gdje se otpad odlaže i ostavlja da se prirodno razgrađuje tokom vremena, reciklažno dvorište je specijalizovana lokacija koja se bavi prikupljanjem i razdvajanjem reciklabilnog otpada. Reciklažna dvorišta doprinose smanjenju zagađenja okoliša i očuvanju resursa, a također podržavaju održiviji pristup upravljanju otpadom. U reciklažnim dvorištima se vrši razdvajanje materijala prema njihovim vrstama kako bi se dalje mogli obrađivati i ponovno koristiti za proizvodnju novih proizvoda. 

U reciklažnim dvorištima ne obavlja se obrada skupljenog otpada, nema otpada koji bi mirisima štetio okolini, već se isključivo prikuplja manja količina ambalažnog otpada: staklo, plastika, papir, drvo, zatim elektronski otpad: bijela tehnika, računari, sijalice, te manje količine kabastog i građevinskog otpada kao i automobilske gume. 

Praksa je da se unutar reciklažnog dvorišta postavlja i kućica „RE-USE – Ponovna upotreba“ gdje građani mogu donijeti stvari koje ne žele baciti, već ostaviti drugima za ponovnu upotrebu.

Predviđeno radno vrijeme reciklažnih dvorišta u Kantonu Sarajevu je svakim danom od 8 do 20 sati.   

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti