IZDVOJENO 58.500 MARAKA

Općina Centar za 600 prvačića obezbijedila školski pribor i ruksake

Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica u ovogodišnjem budžetu obezbijedila je finansijska sredstva u iznosu od 58.500 maraka za nabavku ruksaka i školskog pribora za prvačiće, a podjela je planirana početkom školske godine.
Općina Centar za 600 prvačića obezbijedila školski pribor i ruksake

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", broj 33/21) definisano je da se upis u redovnu školu obavlja u februaru, a u izuzetno opravdanim slučajevima i u augustu. U prvom upisnom roku upisano je 562 prvačića, a očekujemo da će sa završetkom drugog upisnog roka u prve razrede osnovnih škola na području ove lokalne zajednice biti upisano oko 600 mališana. 

Za sve mališane koji budu upisani u prve razrede osnovnih škola na području Centra pored ruksaka bit će obezbijeđen i pribor u koji spada: pernica sa priborom, crtaći blok, kolaž papir, voštane bojice, vodene bojice, plastelin, sveske, vrećica za sport i podloga za likovno.

Imajući u vidu da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija, Općina Centar godinama redovno izdvaja iz svog budžeta značajna finansijska sredstva za ovu najvažniju oblast društvenog života, iako ona još uvijek nije u općinskoj nadležnosti.

Da podsjetimo, u budžetu Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu prvobitno su bila planirana i sredstva za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola od I do IV razreda u iznosu od 160.000 KM. Odlukom Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo o dodjeli besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola (od I do IX razreda) navedena sredstva su preusmjerena za poboljšanje prostornih uslova rada i opremljenosti predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola i visokoškolskih ustanova.

 

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti