ORGANIZACIJA PORODICA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA OPĆINE CENTAR

Projekat prekvalifikacije i dokvalifikacije

Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca općine Centar je putem javnog poziva za finansiranje projekata boračkih organizacija sredstvima općinskog budžeta za 2023. godinu odobren ukupan iznos od 52.868 KM.
Projekat prekvalifikacije i dokvalifikacije

Sredstva iz budžeta Općine Centar su izdvojena za realizaciju četiri projekta pomenutog boračkog udruženja koje broji 2030 članova: „Poboljšanje kvalitete života sticanjem novih znanja“, „Značajna druženja i druge rekreativne aktivnosti“, „Značajni datumi, događaji i ličnosti 92.-95.“ i „Pomoć pripadnicima boračke populacije“. 

 

Kako je navedeno u obrazloženju projekta „Poboljšanje kvalitete života sticanjem novih znanja“, kojeg je uprava Organizacije porodica šehida i poginulih boraca prijavila na objavljeni javni poziv, svrha jeste da se djeci šehida i poginulih boraca za prekvalifikaciju ili doškolovanja pomogne s ciljem bolje naobrazbe za lakše zaposlenje. Kako je objasnila sekretar udruženja Elma Bajić ove godine 11 osoba će ostvariti ovo pravo za šta je odobreno 9.100 KM.  – Naš djeca nisu u stanju snositi troškove skupih kurseva stranih jezika ili polaganje stručnih i državnih ispita ako i dobijanja potrebnih licenci stoga smo kroz ovaj projekat obezbijedili potrebna finansijska sredstva zahvaljujući Općini Centar. Od navedenog broja učesnika u projektu za dva naša člana smo omogućili prekvalifikaciju, sufinansiranjem vanrednog školovanja biće obuhvaćene tri osobe, dok će za šest osoba biti obezbijeđena dokvalifikacija. Za ostvarivanje ovog prava potrebno je predati zahtjev za prekvalifikaciju ili doškolovanje uz predračun verifikovane institucije, objasnila je Bajić. 

 

Zahvaljujući ovom projektu kojeg finansijski podržava Općina Centar tokom prošle godine  zahvaljujući dodatnoj edukaciji članova pomenutog udruženja stalno su zaposlene dvije osobe čime im je riješena egzistencija za cijeli život. 

 

Komisija za ocjenu i odabir projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji je izvršila evaluaciju prispjelih projekata i dostavila Prijedlog raspodjele sredstava za udruženja boračke populacije, koji je odobrio općinski načelnik Srđan Mandić. Na ovoj listi odobrenih projekata za finansiranje iz općinskog budžeta za ovu godinu nalazi se 21 projekat devet boračkih udruženja sa Centra. 

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti