POLOŽENO CVIJEĆE I ODATA DUŽNA POČAST

Obilježen Dan logoraša općine Centar

U organizaciji Udruženja logoraša općine Centar danas je ispred Javne ustanove „Psihijatrijska bolnica Jagomir“ obilježen Dan logoraša općine Centar. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je dužna počast poginulim borcima i logorašima sa područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama ove bolnice.

Obilježavanju 31. godišnjice tih događaja, osim predstavnika logoraša, boračkih organizacija sa Centra, Komisije za boračka pitanja, u ime Općine Centar prisustvovali su vijećnici Općinskog vijeća Centar Mehmed Muharemović i Velija Katica, kao i Mahira Šuško iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

Općina Centar finansijski podržava obilježavanje ove manifestacije kao znak sjećanja na zarobljene civile sa središnjeg gradskog područja. 

 

- Svake godine u budžetu Općine Centar obezbijeđena su potrebna finansijska sredstva za, pored ostalog, obilježavanje značajnih datuma tokom naše odbrambeno-oslobodilačke borbe, tako da smo putem javnog poziva odobrili sredstva za obilježavanje godišnjice stradanja stanovnika ovog područja u bolnici koja je tokom rata služila kao logor. Kada je u pitanju kultura sjećanja Općina Centar ni u jednom momentu nije zaboravila boračka udruženja, i smatram da će nastaviti sa ovom praksom obilježavanja ovakvih godišnjica, izjavila je Suada Pašić, predsjednica Komisije za boračka pitanja Općine Centar. 

 

 

O dešavanjima u paviljonima ove bolnice tokom ratnog perioda govorio je Zijad Selmanović, predsjednik Udruženja logoraša Općine Centar. - U ovoj psihijatrijskoj bolnici bilo je zatočeno 85 ljudi dovedenih sa Nahoreva, Blekinog potoka i drugih dijelova Sarajeva, od čega je osam osoba ubijeno na putu prema vodopadu Skakavac, drugi dio je prevezen u zloglasni logor „kod Sonje“ u Vogošći, a za 5 osoba se još traga. Svakim danom je sve manje svjedoka ovih ratnih dešavanja i stoga je jako važno da se sjećamo naših stradalih, kazao je Selmanović. U Bosni i Hercegovini je registrovano 657 mjesta ili logora gdje su zatvarani civili.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti