SANIRANE POSLJEDICE POPLAVA I BUJICA

Otklonjen kvar na izvorištu Klanice

Ekipe Civilne zaštite Općine Centar zajedno sa Službom za vodosnabdijevanje koja je formirana pri KJKP „Vodovod i kanalizacija“ i JKP d.o.o. Vareš otklonile su i lokalizovale kvar i začepljenje na izvorištu Klanice do kojeg je došlo usljed obilnih padavina koje su u proteklom periodu pogodile područja mjesnih zajednica „Pionirska dolina“ i „Nahorevo“.

Poplave i bujice koje su pogodile navedena područja nanijele su veliku materijalnu štetu na imovini stanovnika, a između ostalog i na izvorištu Klanice usljed čega je došlo do privremenog prekida vodosnabdijevanja naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja.

          Nakon što je kvar otklonjen situacija sa vodosnabdijevanjem se normalizovala, a voda iz lokalnog vodovoda će se koristiti isključivo kao tehnička dok nadležne službe ne izvrše analizu kvaliteta o ispravnosti iste i o tome obavijeste lokalno stanovništvo.

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“, kao i za vrijeme obustave vodosnabdijevanja, cisternama će distribuirati pitku vodu stanovništvu.

Da podsjetimo, na prijedlog Štaba Civilne zaštite Općine Centar, načelnik Srđan Mandić, koji je ujedno i komandant Štaba, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće – poplava na području mjesnih zajednica „Nahorevo“ i „Pionirska dolina“.

Sugrađani koji su pogođeni prirodnom nepogodom zahtjeve za prijavu nastalih šteta na njihovoj imovini mogu podnositi do 7. juna ove godine. 

Obrazac zahtjeva za prijavu štete od prirodne i druge nesreće može se preuzeti sa web stranice Općine Centar: https://www.centar.ba/opcina-centar/opcinske-sluzbe/civilna-zastita, u mjesnim zajednicama „Pionirska dolina“ i „Nahorevo“ i na Info pultu Općine Centar. Zahtjev građani mogu predati na Protokol Općine Centar (Mis Irbina 1).