OPĆINA ĆE SANIRATI NASTALU ŠTETU

Održana hitna vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite

Danas je održana hitna vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Općine Centar a povodom poplava i bujica koje su jučer u popodnevnim satima pogodile područja mjesnih zajednica „Nahorevo“ i „Pionirska dolina“ prilikom čega je nastala značajna materijalna šteta na objektima i imovini stanovnika navedenih mjesnih područja.

Nakon razmatranja i procjene trenutne situacije, na prijedlog Štaba Civilne zaštite Općine Centar, načelnik Srđan Mandić, koji je ujedno i komandant Štaba, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće – poplava na području mjesnih zajednica „Nahorevo“ i „Pionirska dolina“.

Proceduru procjene nastalih šteta provodit će Komisija za procjenu šteta Općine Centar. Stanovnici pogođenih područja u narednom periodu će biti obaviješteni o podnošenju zahtjeva za procjenu nastalih šteta kako bi se izdvojila adekvatna finansijska sredstva iz općinskog budžeta za sanaciju istih. 

-U ovim trenucima najvažnije je da zaštitimo ljudske živote i njihovu imovinu i saniramo nastalu štetu. Nadamo se da će se stanje na terenu stabilizirati u što skorije vrijeme. Opština će učiniti sve da pomogne unesrećenom stanovništvu. Niste sami, poručio je načelnik Mandić.

Na hitnoj sjednici formiran je Stručni tim koji će obići sve kritične lokacije i područja sa ciljem utvrđivanja trenutnog stanja i poduzimanja adekvatnih hitnih mjera u skladu sa novonastalom situacijom, a radi sprječavanja ponovnog izlijevanja vodotoka Koševskog potoka. Stručni tim će također obići i sva klizišta na području općine Centa radi snimanja stanja i poduzimanja adekvatnih mjera. 

Imajući u vidu da se u narednom periodu očekuju nestabilne vremenske prilike sa padavinama Služba za civilnu zaštitu Općine Centar Sarajevo je stavila u stanje pripravnosti sve štabove civilne zaštite kao i sve službe zaštite i spašavanja da prate stanje na terenu i po potrebi hitno reaguju.

Da podsjetimo, jučer je jako nevrijeme uzrokovalo veliku materijalnu štetu na području mjesnih zajednica „Nahorevo“ i „Pionirska dolina“, srećom bez posljedica za život i zdravlje ljudi.  

Odmah po prijemu poziva ekipe Civilne zaštite Općine Centar, pripadnici vatrogasnog društva „Bjelave“ i KJKP „Rada“ izašli su na teren i radili na raščišćavanju puta. Akcija otklanjanja nastale štete nastavljena je i danas. 

 

29.09.2023.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Renoviranje kultne Otvorene scene Obala
29.09.2023.
POVODOM MEĐUNARODNOG DANA STARIJIH OSOBA
Održana konferencija „Slavimo život“
29.09.2023.
VRIJEDNOST INVESTICIJE PREKO MILION MARAKA
Uskoro počinje realizacija dva velika projekta u MZ „Pionirska dolina“
Više vijesti