GIMNASTIČKA DVORANA U FIS-U

Besplatna rekreacija za osobe treće životne dobi

Jučer je u gimnastičkoj dvorani Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ počela realizacija projekta „Rekreacija za osobe treće životne dobi“.

Treninzi su namijenjeni svim građanima i građankama treće životne dobi sa područja ove lokalne zajednice, a održavaju se dva puta sedmično i to:

·        Utorkom od 14 sati i

·        Četvrtkom od 14 sati u gimnastičkoj dvorani objekta FIS, u Ulici Mis Irbina 10.

Redovno vježbanje jedna je od najprirodnijih metoda za očuvanje organizma, kao i za sprečavanje i ublažavanje različitih bolesti. Očuvanje vitalnih funkcija organizma na optimalnom nivou preduslov je dobrog zdravlja i dobrog raspoloženja.

Besplatnu rekreaciju za osobe treće životne dobi vode profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja, a prijave se vrše direktno na treningu.

-Projekat je od velikog značaja za osobe treće životne dobi kojima je neophodno da vode računa o svom zdravlju. Fokus pažnje je usmjeren na mobilnost lokomotornog aparata, a za vrijeme treninga radi se na opštoj i repetitivnoj snazi. Lokomotorni aparat, odnosno sistem, sačinjava složeni splet mišića, zglobova i kostiju. Navedeni sistem, ima više funkcija, a osnovne se ogledaju u činjenicama da drži tijelo i omogućava kretanje čovjeka. Koristim priliku da pozovem osobe treće životne dobi da nam se pridruže na treninzima u predviđenim terminima, koji traju 35 minuta, rekao je Suad Jusić, jedan od realizatora ovog projekta.

Polaznica projekta Azra Šehović pozvala je i druge da se pridruže treninzima koji su, kako je navela, potpuno prilagođeni osobama treće životne dobi.

-Danas sam došla na prvi trening upravo zbog sebe i svog zdravlja. Mi kao osobe treće životne dobi imamo već određene zdravstvene probleme, kao što su osteoporoza i slično, a ovaj projekat će izrazito pomoći. Danas, nakon prvog treninga, ja sam oduševljena. Vježbe su odlične i prilagođene nama. Trener ima puno razumijevanja i ono što nismo u mogućnosti da uradimo, ne moramo. Ovim putem pozivam sve osobe treće životne dobi da se priključe ovom projektu koji ima mnoge benefite za nas i naše zdravlje, rekla je Šahović.

Sve dodatne informacije vezane za projekat, možete dobiti putem e-maila: sport@csrsa.ba

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti