PROGRAM ODRŽIVOG POVRATKA ZA POJEDINCE POVRATNIKE

Javni poziv namijenjen održivom povratku

Na web stranici Općine Centar te u dnevnom listu Dnevni avaz, u izdanju od 10. aprila 2023. godine, objavljen je javni poziv za podnošenje prijava/zahtjeva za ostvarivanje pomoći iz Programa održivog povratka za pojedince povratnike.
Javni poziv namijenjen održivom povratku

Predmet ovog poziva je dodjela finansijske pomoći pojedincima povratnicima u prijeratno mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini. Kako je navedeno u javnom pozivu finansijska sredstva za pomoć pojedincima u povratničkim općinama/opštinama biće dodjeljivana za potrebe rješavanja infrastrukturnih problema povratnika i sufinansiranje projekata pojedinaca povratnika koji su na dan 30. aprila 1991. godine imali mjesto prebivališta u mjestu povratka. To se odnosi na sanaciju neuslovnih stambenih jedinica, pomoćno - pratećih objekata, nabavku poljoprivrednih mašina... Prednost pri dodjeli sredstava imat će povratnici sa područja općine Centar Sarajevo. Sredstva su predviđena  budžetom Općine Centar Sarajevo za 2023. godinu i rasporedit će se u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za odabir korisnika i raspodjelu novčanih sredstava za pomoć općinama/opštinama, vjerskim institucijama i pojedincima u svrhu održivog povratka. 

 

U javnom pozivu je također navedena dokumentacija koju je potrebno priložiti uz prijavni obrazac ispunjavajući opće i posebne kriterije. Tražene izjave, uvjerenja  i potvrde moraju biti ovjerene i  ne smiju biti starije od 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva. Odabir korisnika za dodjelu sredstava na osnovu ovog javnog poziva obavit će Komisija za odabir korisnika i raspodjelu raspoloživih novčanih sredstava za pomoć pojedincima povratnicima u svrhu održivog povratka, koja će utvrditi prijedlog korisnika i uputiti ga općinskom načelniku koji donosi odluku o izboru korisnika sa ciljem održivog povratka.  Odluka će biti postavljena na oglasnoj ploči Općine Centar i objavljena na općinskoj web stranici u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH.

 

Prijavu/zahtjev zainteresovani dostavljaju u zatvorenoj koverti lično na protokol Općine Centar  ili poštom na adresu: Općina Centar Sarajevo - Komisija za odabir korisnika i raspodjelu novčanih sredstava za pomoć pojedincima povratnicima u svrhu održivog povratka, Ulica  Mis Irbina  broj 1, 71000 Sarajevo, sa naznakom „Prijava na javni poziv za ostvarivanje pomoći iz Programa održivog povratka za pojedince povratnike“. Na poleđini koverte obavezno upisati kontakt podatke o podnosiocu prijave/zahtjeva. 

 

Dodatne informacije moguće je dobiti na sljedeće brojeve telefona: 033/562-368 i 033/562-449.

 

Javni poziv, koji ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, zainteresovani mogu pronaći na sljedećem linku: https://www.centar.ba/javni-pozivi-i-konkursi. 

 

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti