CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR

Kulturna dešavanja u mjesecu aprilu

Mjesec april u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“ donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i građane, nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
Kulturna dešavanja u mjesecu aprilu

U četvrtak, 6. aprila, obilježavajući Dan grada Sarajeva, biće organizovana Izložba „Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča”. Na izložbi će biti prikazane odabrane fotografije starog Sarajeva iz arhiva Zemaljskog muzeja Sarajeva i biće otvorena u Galeriji Centra u 14 sati. Organizatori izložbe su Centar kulture i mladih i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo.

Utorak 11. i 18. april, rezervisan je za druženje sa  Vedranom Zubićem i za Znanstveno/edukacijsko/zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. 

U srijedu, 12. aprila, na teatarskoj sceni Centra biće izvedena predstava „Farma životinja“, polaznika škole glume, pod umjetničkim rukovodstvom i režijom Adise Zuberović, koja je nastala adaptacijom prema motivima romana Životinjska farma, najpoznatijeg djela engleskog pisca George Orwella. Predstava sa snažnom porukom prema modernom društvu, počinje u 12 sati. 

Predstava za djecu „Bajka o ribaru i ribici” na repertoaru je u srijedu, 19. aprila.  Umjetničke kreacije donose Elma Ahmetović i Senad Bostandžić. Predstava je urađena po tekstu Mirsada Bećirbašića i režiji Senada Bostandžića. Tehnička podrška je Džemal Karkelja. 

U ponedjeljak, 24. aprila, ljubitelji komedije moći će pogledati predstavu pod nazivom „Luda kuća“, u produkciji Centra kulture i mladih. Predstava obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi. Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. Predstava počinje u 20 sati. 

U utorak 25. aprila, na teatarskoj sceni Centra, polaznici škole glume mlađeg uzrasta,  premijerno će odigrati predstavu „Mali princ”, prema motivima istoimene knjige za djecu, francuskog autora, Antoine de Saint-Exupéryja. Režiju predstave potpisuje Adisa Zuberović.  

Srijeda, 26. april, donosi promociju nove knjige za djecu „Mačak vegetarijanac i žaba u štiklama”. Ovo je šesta knjiga, višestruko nagrađivane autorice, profesorice Elmire Helać-Mekić. Promocija će se održati u velikoj sali Centra u 18.30 sati.

Polaznici škole glume starijeg uzrasta, na teatarskoj sceni Centra kulture i madih u četvrtak, 27. aprila, premijerno će izvesti komediju „Kako nastaje pozorišna predstava”, prema motivima djela „Kako se šta pravi”, češkog autora Karela Čapeka.  

U subotu, 29. aprila, u Centru kulture i mladih održati će se dva kulturna događaja. Kroz izložbu „Kultura sjećanja”, posvećenu doajenima bh. sevdalinke, biće prikazane fotografije iz njihovih ostavština,  novinski članci, nagrade i druga priznanja, u organizaciji Fondacije „Sevdah“. Izložba će biti otvorena u 19 sati, u galeriji Centra. Svečanim koncertom „Sevdah bosanskog Podrinja”, koji je svojevrsna prezentacija istoimenog velikog projekta, Fondacija „Sevdah“ obilježava drugu godišnjicu uspješnog rada. Koncert će biti održan u velikoj sali Centra kulture i mladih sa početkom u 20 sati.

Rezervaciju karata, za sva navedena kulturna dešavanja u mjesecu aprilu, možete izvršiti putem sljedeće web stranice www.centarkulture.ba, kao i putem telefona 033 232 595. 

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti