OPŠTINE SA NULA OTPADA

Studijska posjeta javnom komunalnom preduzeću Snaga u Mariboru

U okviru projekta „Opštine sa nula otpada“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom, 24 predstavnika javnih komunalnih preduzeća i predstavnika općinskih/gradskih uprava iz projektnih pilot općina - Sarajevo Centar, Visoko, Ilijaš, Vladimirci, Krupanj i Bajina Bašta, učestvovali su u dvodnevnoj studijskoj posjeti mariborskoj firmi JKP "Snaga".
Studijska posjeta javnom komunalnom preduzeću Snaga u Mariboru

U ime Općine Centar u pomenutom projektu učestvuju Služba za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu i  Služba za stambene i komunalne poslove.

Ovom prilikom učesnici su imali prilike upoznati se sa zakonskim legislativama koje podržavaju funkcionisanje sistema upravljanja otpadom u Sloveniji, kapacitetima i sistemom odvojenog prikupljanja otpada i strukturom komunalnog otpada, te projektima koje je kroz svoj rad realizovalo ovo preduzeće. U svojim kapacitetima, između ostalog, raspolažu pogonom sortirnice i reciklažnim dvorištem gdje građani mogu ostaviti svoj kabasti otpad, elektronski otpad, građevinski otpad, a imaju mogućnost dopreme i otpadnog jestivog ulja iz domaćinstva, te drugih vrsta otpada. Osim reciklažnog dvorišta, predstavnici komunalnih preduzeća i pilot općina posjetili su i  pogon sortirnice vrijedan 12,5 miliona eura gdje se razdvaja miješani komunalni otpad iz domaćinstava, a nakon fine kontrole, aluminij prve i druge klase, plastika, staklo i drugi materijali izvoze i prodaju kao sekundarne sirovine na tržištu zemalja Evropske unije.

Slovenija je sistem upravljanja otpadom dostigla do željenog cilja kroz zbrinjavanje i reciklažu otpada, zahvaljujući adekvatnom transponiranju EU direktiva i efikasnoj primjeni u radu javnih komunalnih preduzeća u lokalnim zajednicama.

 

 

Učesnici studijske posjete su također upoznati sa tehnologijom i savremenom opremom, a predstavnici „Snage“ istakli su prednosti koje im donosi sortiranje otpadnih materijala. Kako navode, sve počinje na mjestu nastanka otpada, odnosno u domaćinstvima gdje započinje odvojeno odlaganje otpada.

 

 

Projekat „Opštine sa nula otpada“ zajedno implementiraju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija). Projektom se nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH. Implementacija je započela 1. marta 2021. godine, a trajat će 24 mjeseca. Ukupni budžet projekta je 413.608 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 351.567 eura bespovratnih sredstava.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti